Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 60958 | Bouwkundig element

Goed te Herlebout

Pontestraat 68-70 (Kortrijk)
Pontestraat nr. 70. Z.g. "<italic>Goed te Herlebout</italic>", resorteerde tijdens het ancien régime onder de leenhoeve van het kasteel van Kortrijk. Hoeve, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1520. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Losse lage bakstenen bestanddelen opgesteld rond een onverhard erf. Ten noorden van erf, woonhuis onder pannen zadeldak; witgekalkte gevel


ID: 60501 | Bouwkundig element

Preisberghoeve

Preisbergstraat 33 (Kortrijk)
Historische hoeve reeds vermeld in het landboek van Aalbeke (1759-1762). Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 61072 | Bouwkundig element

Goed te Tollenaers

Preshoekstraat 180 (Kortrijk)
Historische hoeve, het "Goed ter Tollenaers" (zie naambord erfoprit), centrum van het gelijknamige leen afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Jan de Tolnaere eigenaar was. Tot 1585 bleef het leen en de hoeve in handen van de familie de Tolnaere. Daarna werd het goed aangekocht door Alard de Fourmentrou, een handelaar. De hoeve bleef eigendom van de familie tot 1669. In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van Jean-Baptiste de Ghellinck, "burgemeester" van Kortijk.


ID: 60569 | Bouwkundig element

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).


ID: 60572 | Bouwkundig element

Hoeve Te Lours

Processiestraat 72 (Kortrijk)
De hoeve, voor het eerst vermeld in 1650, vormde het 3de achterleen van de heerlijkheid Te Walle. Open hoeve met vierkante opstelling bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf uit het einde van de 19de- begin van de 20ste eeuw. Ten noordwesten, het woonhuis gedateerd met gevelsteen "1907".


ID: 60145 | Bouwkundig element

Verbrand Hof

Rollegemknokstraat 20 (Kortrijk)
Aangeduid als semigesloten hoeve met U-vormige opstelling in het landboek Kortrijk-Buiten van 1770. Zuidwestelijke erfoprit gemarkeerd door kapelletje. Huidige gebouwen dateren van 1925. Bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten noordoosten boerenhuis met opkamertravee links, ten oosten stalvleugel en ten zuidwesten schuur geritmeerd door vlakke steunberen.


ID: 61026 | Bouwkundig element

Hof van Rollegem

Rollegemplaats 5 (Kortrijk)
Poortgebouw, woonhuis, schuur en twee stalvleugels beschermd als monument. De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank.


ID: 61036 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Rollegem

Schepenhuisstraat 53, 61 (Kortrijk)
Het kasteel van Rollegem werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de Franse industrieel Clarysse als maison de campagne. Het landhuis wordt omgeven door een park, langs de straatzijde afgesloten door een hek. Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, zie hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie. Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot.


ID: 61037 | Bouwkundig element

Hoeve 's Costers

Schreiboomstraat 36 (Kortrijk)
Historische hoeve, voor het eerst vermeld in het begin van de 15de eeuw als leen van het oud kasteel te Kortrijk. Open omwalde hoeve met vierkante opstelling, sedert 1756 nagenoeg ongewijzigd. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), opgesteld rond een gebetonneerd erf.


ID: 61038 | Bouwkundig element

Foresthoeve

Schreiboomstraat 54 (Kortrijk)
Historische hoeve, voor het eerst vermeld in 1756, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Gesloten hoeve met vierkante opstelling bestaande uit witbeschilderde bakstenen bestanddelen op een gepikte plint, opgesteld rond een gebetonneerd erf, bakstenen stoepjes.