Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

184 resultaten


ID: 307694 | Landschappelijk element

Marilandicapopulieren

Leernsesteenweg (Deinze)
Langs de Rekkelingebeek in Deinze staan vijf opgaande ‘Marilandica’-populieren (Populus canadensis x ‘Marilandica’, aangeplant als beekbegeleidende beplanting.


ID: 300909 | Landschappelijk element

Opgaande Marilandicapopulier als hoekboom

Ooststraat (Deinze)
Het erf gelegen aan de Bilzenstraat 27 wordt met een hoekboom afgebakend langs de Reigersgracht in de Ooststraat. Het is een enorm zware Marilandicapopulier met een stamomtrek van circa 4,5 meter. De boom is door zijn omvang en grootte zéér beeldbepalend in het omgevende landschap.


ID: 303089 | Landschappelijk element

Populierendreef naar hoevesite Nieuw Goed te Parijs

Parijsestraat (Deinze)
De oostelijke toegangsdreef naar de hoevesite Nieuw Goed te Parijs werd aangelegd met Canadapopulier. De half verharde weg is ingericht als fiets- en wandelweg. De bomen werden aangeplant met plantafstanden van 8 meter in de rijen en 5 meter tussen de rijen.


ID: 130863 | Landschappelijk element

Drie zware Marilandicapopulieren

Heusden (Destelbergen)
Drie zwaar ontwikkelde opgaande Marilandicapopulieren staan bij het kruispunt van de Aelmeersstraat met de Veerdreef. De bomen zijn enorm en door hun afmetingen beeldbepalend in de Scheldemeersen. De bomen hebben stamomtrekken van 423, 409 en 328 cm (2001).


ID: 130862 | Landschappelijk element

Dikke Marilandicapopulier

Aelmeersstraat (Destelbergen)
Een enorm dikke Marilandicapopulier staat in de Scheldemeersen zichtbaar vanaf de Aelmeersstraat. De boom heeft een stamomtrek van 723 cm (2001), verloor zijn kruin en vertoont een holle stam.


ID: 130866 | Landschappelijk element

Zware Marilandicapopulier Scheldetragel

Scheldetragel (Destelbergen)
Een enorm dikke Marilandicapopulier staat in de Scheldemeersen zichtbaar vanaf de Veerdreef. De boom heeft een stamomtrek van 455 cm (2001).


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 135411 | Landschappelijk element

Gooreind

Gooreind, Oudetongelseweg, Paviljoenstraat (Geel)
Het Gooreind, gekenmerkt door de afwisseling van parkbos met bossen van Canadapopulieren en een kleinschalig landbouwgebied, omvat enerzijds relicten van de eerste heide-ontginningen tijdens de 19de eeuw en anderzijds een parkbos aangelegd eind 19de-begin 20ste eeuw.