Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

335 resultaten


ID: 133025 | Landschappelijk element

Geleide schermbomenrij

Eikevlietbaan 1 (Bornem)
De leibomenrij beschermd het woonhuis tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn in een verticaal vlak geleid vanaf de onderste dakrand.


ID: 133005 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Hendrik Muyshondtstraat 44 (Bornem)
Op traditioneel wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden tegen kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 131374 | Landschappelijk element

Welkomstlinden Kasteel d'Ursel

Kasteeldreef (Bornem)
Op het einde van de Kasteeldreef, op het kruispunt met de Wolfgang d'Urselstraat staat op beide straathoeken een opgaande zomerlinde. Deze linden markeren de toegangspoort tot het Kasteeldomein d'Ursel.


ID: 132543 | Landschappelijk element

Kapellinde Luipegem

Luipegem 46 (Bornem)
De Kapel van Luipegem staat in een grasveldje dat langs vier zijden omhaagd is met een taxushaag. Binnen het omhaagde kapelhof werd vlakbij de bron eveneens een opgaande linde aangeplant. Deze boom zorgt voor schaduw voor de bezoekers van de bron en de kapel.


ID: 133030 | Landschappelijk element

Vier kapellindes

Nattenhaasdonk, Pastoor Huveneersstraat (Bornem)
Bij de kapel zijn volgens aloude gewoonte vijf lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier opgaande bomen, de vijfde is nog aanwezig als opslag. Deze laatste wordt beheerd als hakhout en bevindt zich achter de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep.


ID: 132562 | Landschappelijk element

Twee kapellindes

Platte Heegtestraat 15 (Bornem)
Langs de straatzijde zijn bij de toegang tot het kapelhof van de Onze Lieve Vrouwkapel twee kapellindes aangeplant. Het kapelhof van wordt ook langs drie zijden begrensd door een scheerhaag van gewone haagbeuk.


ID: 132582 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met opgaande zomerlindes

Sint-Amandsesteenweg (Bornem)
Tussen Rupsentros en de verkaveling aan de Kraeyhoevelaan is langs de Sint-Amandsesteenweg een enkelvoudige bomenrij geplant. De lijnaanplanting bestaat uit opgaande zomerlindes met een vaste plantafstand.


ID: 300794 | Landschappelijk element

Brouwerswoning Polus met tuin

Leuvensesteenweg 242 (Boutersem)
Brouwerswoning met typische kleine 'herenboerentuin' (20 are) aangelegd in 1900 met bomen rond grasveldje en ringpad.


ID: 41586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastoriestraat 70 (Boutersem)
De pastorie van Butsel is een eind 18de-eeuws bak- en zandstenen dubbelhuis met twee verdiepingen. De Pastorietuin van circa 50 are is omgeven door een 19de-eeuwse tuinmuur en binnenin bevinden zich enkele restanten van oude beplanting.


ID: 300793 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Sterreborne met plantsoen

Sterrebornestraat (Boutersem)
Bedevaartsoord met een grote kapel, heropgebouwd in neogotische stijl in 1893-1894 naar ontwerp van Edward Francken, omgeven door een plantsoen. Rechts van de toegangsweg naar het kapelportaal bevindt zich de bron in een afzonderlijk veldkapelachtig gebouwtje. De randbeplanting bestaat voor de helft uit gekandelaarde zomerlinden, die getuigen van de oorspronkelijke, bij de heraanleg van 1893-1894 behorende aanplanting.