838 resultaten
ID: 76014 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.
ID: 130712 | Landschappelijk element
Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier nog de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.
ID: 130713 | Landschappelijk element
Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.
ID: 76358 | Landschappelijk element
Oosteeklo-Dorp (Assenede)
In de zitting van 11 oktober 1919 besloot de gemeenteraad op 22 november een bevrijdingsfeest te organiseren en een vredesboom aan te planten.
ID: 307566 | Landschappelijk element
Balen (Antwerpen), Leopoldsburg, Lommel (Limburg)
Kanaal uit 1854-1857 tussen het militair kamp van Beverlo in Leopoldsburg en het Kempisch kanaal in Lommel.
ID: 304609 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
De Krommedreef is een onverharde weg die de Gevaertsdreef verbindt met de Langedreef. De aanzet van de weg is gekasseid en de wegbeplanting bestaat uit een rij jonge eiken, geschrankt langs weerszijden van de weg. Van op deze smalle weg zijn er open zichten op omliggende akkers en weilanden en de bomenrijen die naburige dreven markeren. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De Krommedreef vormt een doorsteek tussen twee belangrijke noord-zuidassen en heeft bijgevolg een minder monumentaal karakter.
ID: 304615 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
De Zaagmorteldreef is een onverharde dreef die parallel loopt met de Torredreef en de Zuiddambeek oversteekt. De dreef wordt minder frequent gebruikt en is deels vergrasd. De dreef werd langs weerszijden beplant met een geschrankte rij jonge opgaande eiken in het kader van de aanplant van een Geboortebos in 2004. langs enkele weilanden staan nog oude knotwilgen als relict van de historische perceelsrandbegroeiing. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.
ID: 304620 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
Loodrecht op de Lekkerdreef is een korte half verharde dreef aangelegd die tot aan de Beekstraat leidt. De dreef met grindlaag is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken, ter vervanging van de oorspronkelijke populieren. Naar de Beekstraat toe is de weg verhard met kasseien. De Haversmeerdreef loopt parallel met de Langedreef en vormt een doorsteek naar de Beekstraat richting Oedelem.
ID: 304631 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
Van op de Veldkapellestraat leidt een kaarsrechte dreef zuidwaarts. De dreef loopt parallel met de Langedreef en komt uit bij de voormalige Oranjemolen aan de Beekstraat. Het betreft een half verharde dreef die naar de hoofdbaan toe deels verhard is met kasseien. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken ter gelegenheid van de aanplant van een Geboortebos in 2006. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilanden. Langs de weilanden staan nog knotwilgen als relicten van de historische perceelsrandbegroeiing. De Molendreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.
ID: 304637 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
Van op de Beverhoutstraat leidt recht tegenover de oprit naar de Hommelbroekhoeve een smalle dreef naar het Beverhoutsveld. Deze kaarsrechte dreef is half verhard en langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren. De dreef kruist de Groot Heetdreef waarna de wegbeplanting niet meer uit populier bestaat maar uit jonge opgaande eiken. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilandpercelen. De dreef komt uit bij de samenkomst van de Hoofdsloot en de Groenstraatbeek. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De dreef loopt parallel met de Peendreef en getuigt duidelijk van een systematische aanleg.