558 resultaten


ID: 134034 | Bouwkundig / Landschappelijk

Domein Walfergem

Wolfrot 22 (Asse)
Landgoed van circa 15 hectare bij 'huis van plaisantie' van omstreeks 1710, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin, een oranjerie en oorspronkelijk ook een geometrisch aangelegde eilandtuin van 39 are, in de jaren 1860 omgevormd en geïntegreerd in een park in landschappelijke stijl.


ID: 306631 | Landschappelijk

Antwerpse Heirweg

Antwerpse Heirweg (Assenede)
De Antwerpse Heirweg is een deels gekasseide dreef ten zuiden van Oosteeklo, gelegen op de dekzandrug Maldegem - Stekene. Deze weg gaat terug op de middeleeuwse heerweg die Antwerpen met Brugge verbond.


ID: 130714 | Landschappelijk

Opgaande bruine beuk als vredesboom Boekhoute

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)
Herdenkingsboom, aangeplant bij een oorlogsmonument in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De bruine beuk groeide uit tot een forse boom met een respectabele omvang van 486 cm, in goede conditie, zonder zichtbare holten met een mooie kroon met een optimale bladbezetting. De boom werd recent vervangen door een jonger exemplaar.


ID: 130711 | Landschappelijk

Opgaande bruine beuk als vredesboom Assenede

Markt (Assenede)
De bruine beuk werd als vrijheidsboom geplant in 1920 op het gekasseide plein ten zuiden tussen de kerk en het oorlogsmonument. Het betreft een solitaire beuk met rechtopstaande stam van 4 m hoogte en een omtrek van 299 cm en een mooi koepelvormige kruin.


ID: 304654 | Landschappelijk

Toegangsdreef Hof ter Praet

Hof ter Praet (Beernem)
Van in het gehucht Vliegend Paard leidt een kaarsrechte dreef naar de omwalde site Hoeve Hof ter Praet. De oorspronkelijke kasseiweg werd vervangen door een half verharding met grind en de oude rode beukenrij werd geveld in 2007. Recent werd langs weerszijden van de weg een rij opgaande rode beuken geplant ter vervanging. De dreef staat loodrecht op de Beverhoutsveldstraat en leidt rechtstreeks naar de boerderij die al op 16de-eeuwse kaarten staat aangeduid.


ID: 302348 | Bouwkundig

Kasseiweg Beukenlandschap

Beukenlandschap (Beersel)
De omgeving van de kasseiweg genaamd Beukenlandschap of Weg nummer zes, bestaat uit een klein beukenbestand op de zuidelijke flank van de Beerselberg, die hierdoor sterk geaccentueerd wordt.


ID: 133365 | Landschappelijk

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag

Fr. De Greefstraat zonder nummer, Wolfpoortstraat zonder nummer (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.


ID: 134457 | Bouwkundig / Landschappelijk

Domein Bergenhof

Oude Diestersebaan 132-134 (Bekkevoort)
18de eeuwse hoeve en neoclassicistisch landhuis uit 1840 omgeven door een landschappelijk park van 3 hectare uit de periode 1850-1860; bezit diverse oude bomen en zeldzame boomsoorten bij de meer recente aanplantingen.


ID: 134536 | Landschappelijk

Tuinwijk van Beverlo

Alfred Habetslaan, Laan op Vurten (Beringen)
Tuinwijk en mijn­cité uit 1920, vertrekkend van een halfcirkelvormig beboomd plein, waar vandaan zes straten radiëren, met speelpleinen in de binnen­zone.


ID: 134541 | Landschappelijk

Villatuin

Koersel-Dorp 32 (Beringen)
Villatuin met grasveld en volwassen bomengordel uit begin 20ste eeuw.