84 resultaten
ID: 304789 | Landschappelijk element
Hoeilaart (Hoeilaart)
Aan de Koningsvijvers staat één van de weinige moerascipressen van het Zoniënwoud.
ID: 788 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gansterenstraat 43 (Hoeselt)
Landhuis in neoclassicistische stijl uit 1862 en vergroot in 1909, gelegen in een omhaagd park met enkele volwassen, tot de eerste aanlegfase opklimmende bomen en een monumentaal hek.
ID: 839 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.
ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.
ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.
ID: 134195 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Klipgaardestraat 2-4 (Kortenaken)
Landhuis gebouwd rond 1867 door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven. In het interbellum werd het kasteel aangekocht door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven, kabinetschef van koning Albert I, die het in een neoclassicistische bouwstijl vergrootte en aanpaste. De hoeve werd rond 1886 gebouwd op de motte in een eenvoudige, functionele baksteenarchitectuur. Omgeven door landschappelijk park dat de motte van een afgebroken feodaal kasteel en een gedeelte van een aanpalend bos omvat, oorspronkelijk circa 25 hectare; dendrologisch interessant.
ID: 134384 | Landschappelijk element
Bornstraat, Jongenbos 2-4, Kasteeldreef (Kortessem)
Park in landschappelijke stijl (20 hectare) en mooi classicistisch kasteel uit 1846-1848, met een kleine uitbreiding van 1882. Ommuurde moestuin en slecht bewaarde serre van 1872. Fraaie parkbomen, landschappelijke vijver en twee metalen bruggen uit de aanlegperiode.
ID: 60709 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.
ID: 132735 | Landschappelijk element
Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Kruibeke)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de-eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De moerascipres is er één van.
ID: 132743 | Landschappelijk element
Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Kruibeke)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de-eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De toegang tot de smeedijzeren hangbrug over de vijver wordt geflankeerd door twee imposante moerascipressen die deel uitmaken van deze parkaanleg.