Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1161 resultaten


ID: 205703 | Bouwkundig element

Hoeve

Rakestraat 21 (Wingene)
Voormalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen met name een boerenwoning aan de straatzijde, een schuur ten zuiden en ten westen nutsgebouwen. De woning aan de straat gelegen, dateert volgens het kadaster van circa 1920. De stal van 1919-1920, maar heeft wellicht nog een oudere kern van circa 1840. De stal achteraan het perceel dateert van 1890.


ID: 88086 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laere

Westdijk 20-21 (Oostkamp)
Deze hoeve is ontstaan uit de op verschillende kaarten aangeduide historische hoeve Ter Laere, die in 1897 opgedeeld wordt in twee woongelegenheden met name de huidige nummers 20 en 21. Hun geschiedenis loopt dus parallel tot het einde van de 19de eeuw.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 79973 | Bouwkundig element

Sas van Zwankendamme

Wulfsberge (Brugge)
Sas over het Lisseweegs Vaartje. Het Vaartje werd circa 1200 (?) aangelegd vanuit de Ieperleet (de huidige Oostendse Vaart) en stroomde noordwaarts tot het hier door de Zwankendam werd gestopt. Het speelde een rol bij de afwatering van Brugge maar was ook economisch een belangrijke verbinding met Brugge, met name voor het vervoer van zware lasten en personen.


ID: 130229 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Wijlegem 9 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag aan de straatzijde in hoofdzaak bestaande uit meidoorn. Het betreft hier een scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee, op het erf zouden uitbreken. Deze afsluitingen werden geplant in dichte plantafstanden en het gat in de haag werd dicht gemaakt door het inbrengen van takken (dode) en het invlechten van zijtakken (levende). Ze wordt tot twee maal toe per jaar geschoren.


ID: 79859 | Bouwkundig element

Palace Hotel

Baron de Maerelaan 2 (Brugge)
Imposant, beeldbepalend gebouw gelegen op de hoek van de Zeedijk bij de haven. Het vijf bouwlagen hoge gebouw is hoofdzakelijk opgetrokken in baksteen voorzien van een simili natuurstenen bepleistering. De bouwtrant sluit aan bij de toen voor luxe-hotels algemeen gangbare stijl met name het eclecticisme.


ID: 82729 | Bouwkundig element

Herenhuis met tegeltableau

Poitevinstraat 2 (Brugge)
Aanvankelijk, diephuis van drie + zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), mogelijk met 17de-eeuwse kern. In 1975-1976, gerestaureerd naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met name aanpassen van het woonhuis tot appartementen. "Kunstige Herstelling" van 1996.


ID: 87980 | Bouwkundig element

Handelspand met  trapgevel

Majoor Woodstraat 2 (Oostkamp)
Vermoedelijk begin 19de-eeuws volume confer reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. In 1881 wordt de eigenaar van het pand door het gemeentebestuur verplicht de voorgevel van zijn eigendom aan het toenmalige Dorpsplein te wijzigen in de trant en de stijl van het toekomstige gemeentehuis, met name een neorenaissancestijl. Hij wordt daarbij ook verplicht René Buyck als architect te nemen.


ID: 306618 | Bouwkundig element

Huizenrij Lei

Lei (Leuven)
De Lei, gelegen tussen de Dijle en het Handbooghof, vormde tot het begin van de 20ste eeuw de westelijke begrenzing van één van de oudste wijken van Leuven, met name de Slachthuiswijk. De westelijke straatwand met geknikte rooilijn wordt nog steeds bepaald door een markante aaneengesloten rijbebouwing, getuigend voor de historische evolutie van de straat.


ID: 82557 | Bouwkundig element

Herenhuis Lanceloot Blondeel

Elf-Julistraat 43 (Brugge)
Deels vrijstaand pand met voortuintje omgeven door een smeedijzeren hek. Imposant stadskasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl ontworpen door de Brugse ingenieur-architect Oscar Dumon. In cartouches gedateerd "ANNO / 1909". Gebouwd opdracht van "V.D", volgens initialen op schilden van leeuwen op balkon. "Kunstige Herstelling" van 1978 met name gevelreiniging.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.