136 resultaten
ID: 135074 | Landschappelijk geheel
Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.
ID: 75186 | Bouwkundig element
Guldendal (Grimbergen)
Het eens zo machtige waterkasteel met omringend park en aanhorigheden was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen. Het hof was gesitueerd ten zuiden van de abdij met wie ze sinds de 17de eeuw rechtstreeks verbonden waren door een dubbele dreef, heden Prinsenstraat.
ID: 134040 | Landschappelijk element
Guldendal 20-22 (Grimbergen)
Waterburcht van de heren van Grimbergen uit het vierde kwart van de 15de eeuw, rond 1610 omgebouwd tot 'huis van plaisantie' en na 1944 vervallen tot kasteelruïne; op heden geconserveerd als ruïne omgeven door gemeentelijk park met sporen in het microliëf van een klassieke Franse tuin van circa 13 hectare, aangelegd tijdens het derde kwart van de 18de eeuw; verbost tijdens de 19de eeuw.
ID: 75267 | Bouwkundig element
Tommenmolenstraat 43 (Grimbergen)
Voormalige middeleeuwse castrale motte of site met walgracht waarvan de oudste getuigenis, een donjon, mogelijk opklimt tot het midden van de 14de eeuw.
ID: 80087 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen. Omwalde site met een vijver, oude dennen en bomenrij van eik. Verder in de vallei voedselarme, zure eiken-berkenbos.
ID: 32360 | Bouwkundig element
Gauwerstraat 95 (Hasselt)
Heden een complex bestaande uit een recente nieuwbouw en een overblijfsel van de donjon van het oude leengoed van Wermerbos uit het derde kwart van de 14de eeuw.
ID: 32440 | Bouwkundig element
Printhagendreef 2 (Hasselt)
De U-vormige kasteelhoeve maakt deel uit van het kasteel Printhagen, een typisch voorbeeld van een 17de-18de-eeuws kasteel- en hoevecomplex in renaissance-Maasstijl.
ID: 32464 | Bouwkundig element
Stationsstraat 47 (Hasselt)
Kasteelcomplex uit 1640 met oudere kern, bestaande uit een groot kasteel met een langgerekt neerhof in traditionele Maasstijl.
ID: 32058 | Bouwkundig element
Batsheersstraat 4 (Heers)
Ruime, gesloten hoeve door sommige auteurs geïdentificeerd als het laat- of cijnshof van Aenroe of Andooie en/of de burcht van de ridders van Batsheers.
ID: 32085 | Bouwkundig element
Hekslaan 55 (Heers)
Hoeve en aansluitend torenachtig woonhuis worden al aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-1777 en werden tussen 1890 en 1895 gemoderniseerd.