419 resultaten
ID: 132464 | Landschappelijk element
Oudestraat 43 (Bilzen)
Deze haagbeuk (Carpinus betulus) bij een hoeve in vakwerkbouw heeft een opmerkelijke groeiwijze. Alle gesteltakken zijn in een verticaal vlak geleid. Hij heeft een laag gevorkte stam en de gekandelaarde kruin vormt een scherm dat de vakwerkhoeve en zijn aanhorigheden beschermt tegen extreme weersituaties. Het was een traditioneel gebruik om met beplantingen het vakwerk en strodaken te beschermen tegen hevige winden en regens. De boom is in het straatbeeld een beeldbepalend object en omwille van zijn grootte, groei- en beheervorm, uniek.
ID: 120945 | Bouwkundig element
André Gretrystraat 1-6, Jozef Wautersplein 1-36, Karel Ledeganckstraat 2-36, Mercatorstraat 2-12, Van Arteveldenstraat 1-71, Van Leriuslaan 172-234 (Boom)
Tuinwijk in een gematigde nieuw-zakelijke stijl, tussen 1928 en 1930 gerealiseerd door de Gewestelijke Maatschappij van Boom en omliggende tot het bouwen van Goedkope Woningen. De tuinwijk werd ontworpen door Camille Bal en Ernest Lamot.
ID: 134281 | Landschappelijk element
Alfonsstraat 59 (Borgloon)
Kasteelpark in landschappelijke stijl uit 1872-1884 zonder vijver maar met kunstmatige grot. Geïntegreerde geometrische tuin uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, mogelijk ontworpen door Jules Janlet en iets jongere rozentuin, aangelegd bij het kasteel.
ID: 31836 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tongersesteenweg (Borgloon)
Kapel (van) Schaberg, ook kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten genoemd. Drie linden aan de linkerzijde. Moderne gehistoriseerde ankers vormen het jaartal 1606. Restauratie in 1974-75.
ID: 133009 | Landschappelijk element
Groenstraat (Bornem)
Langs de perceelsgrens van een met grachten afgeboord weiland staat een enorme zomereik met een stamomtrek van 330 cm. Het is een oude snoeivorm waarbij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei wordt het kandelaren genoemd en staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.
ID: 300793 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sterrebornestraat (Boutersem)
Bedevaartsoord met een grote kapel, heropgebouwd in neogotische stijl in 1893-1894 naar ontwerp van Edward Francken, omgeven door een plantsoen. Rechts van de toegangsweg naar het kapelportaal bevindt zich de bron in een afzonderlijk veldkapelachtig gebouwtje. De randbeplanting bestaat voor de helft uit gekandelaarde zomerlinden, die getuigen van de oorspronkelijke, bij de heraanleg van 1893-1894 behorende aanplanting.
ID: 130858 | Landschappelijk element
Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn drie gekandelaarde lindebomen aangeplant bij de zuid-west gevel van het hoevegebouw om er als schermbeplanting te functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. De bomenrij beschermd het woonhuis vooral tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn min of meer in een verticaal vlak geleid en steken boven de onderste dakrand uit. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 241cm.
ID: 301026 | Landschappelijk element
Heinestraat (Brakel)
Zes lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.
ID: 74096 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heksteelstraat (Brakel)
Rechthoekige open wegkapel van gecementeerde bakstenen onder overstekend zadeldak met smeedijzeren kruis, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw. De kapel wordt deels omhaagd en is omgeven door gekandelaarde lindes waarvan er nog vier resteren.
ID: 300875 | Landschappelijk element
Leinstraat (Brakel)
Deze Hollandse linde is de enige reminiscentie van het feit dat er op deze plaats een hoevetje heeft gestaan. Gezien de boom dicht bij de straat is ingeplant, is de kans groot dat hij er als welkomstboom is gezet. De boom is door zijn grootte en omvang zéér beeldbepalend.