Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

188 resultaten


ID: 78654 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Burgstraat 9 (Damme)
Diepergelegen vrijstaande pastorie in tuin gelegen ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Opgetrokken circa 1854-1856 (opgetekend door kadaster in 1859) op de plaats van de vroegere -vermoedelijk 18de-eeuwse- pastorie, waarvan thans het bijgebouw ten westen is overgebleven. Met omheiningsmuur afgesloten tuin, toegankelijk via klein poortgebouwtje. In de tuin staan nog eeuwenoude taxusbomen en een imposante leilinde.


ID: 78708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof met leilindes ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 78712 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met drie gekandelaarde linden

Kerkstraat 48 (Damme)
Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, onder meer schuur. In het begin van de 20ste eeuw woonhuis langs de straat in gebruik als kosterhuis en broodzaak, behorend bij de ertegenover gelegen (thans verdwenen) bakkerij. Hoeve oorspronkelijk in L-vormige opstelling met later bijgebouwde losstaande bestanddelen op deels verhard erf. IJzeren hek (nieuw) tussen bakstenen pijlers als toegang tot het erf, van de straat afgesloten door hoge bakstenen muur die de verscheidene bouwvolumes met elkaar verbindt. Gekasseide erftoegang en drie gekandelaarde lindes langs de straatkant.


ID: 78908 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jacobshof

Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.


ID: 78845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neogotische Heilig-Hartkapel met zes leilinden

Sijseelsesteenweg (Damme)
Neogotische Heilig-Hartkapel gebouwd in 1870 door de familie De Cock. Ingeplant op de hoek van een weiland, omringd door zes linden; rondom de kapel een bakstenen stoep. Rode baksteenbouw met roodgeschilderde voegen, gevat onder een overkragend leien zadeldak (nok haaks op de straat), vooraan afgewolfd.


ID: 78764 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jacob-de-Meerdere met kerkhof

St. Jacobsstraat (Damme)
Georiënteerde vroeg-gotische kerk, met koor, portaal en sacristie die in de 17de eeuw (her)opgebouwd zijn. Centraal in de dorpskern gelegen kerk, met omringend het goed bewaarde, omhaagde kerkhof met ruime grasperken en talrijke bomen. Het beeld van het kerkhof wordt bepaald door enkele uitzonderlijke graftekens, namelijk de monumentale neoclassicistische stèle van Petrus (Standaert) en een drietal zeer waardevolle smeedijzeren kruisen, waarvan één met koperplaat. Toegangsdreef met gekandelaarde leilindes.


ID: 78912 | Bouwkundig element

Pastorie van Oostkerke

St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 79008 | Bouwkundig element

Hoeve De Vlier

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 131381 | Landschappelijk element

Leilinden bij parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp, Kerkakkerstraat (Deinze)
Op het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Pauls bevindt zich een rij leilinden, bestaande uit Hollandse linde (Tilia x europaea), zomerlinde (Tilia platyphyllos) en winterlinde (Tilia cordata).