2944 resultaten
ID: 12419 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Baron van Ertbornstraat 118-122 (Aartselaar)
Neoclassicistisch kasteel uit de tweede helft van de 19de eeuw met bakstenen omwallingsmuur met ronde hoektorens, gelegen binnen een rechthoekige omgrachting en toegankelijk via een bakstenen boogbrug en ijzeren poort. De conciërgewoning, koetshuis en stallingen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In het omgevend park, aangelegd in landschappelijke stijl, wordt het centrale grasveld omgeven door een bomengordel. In het park bevinden zich nog een ijskelder en twee tuinbruggen. Langs de noordelijke parkgrens ligt een bruine beukendreef.
ID: 12436 | Bouwkundig element
Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.
ID: 38833 | Bouwkundig element
Blakmeers 1 (Affligem)
Semi-gesloten hoeve met 18de- en 19de-eeuwse gebouwen ingeplant aan drie zijden van een geplaveide binnenplaats; de vierde zijde gesloten door een bakstenen muur met inrit tussen arduinen pijlers met ingegrift jaartal 1864.
ID: 31719 | Bouwkundig element
Steenweg 239 (Alken)
De Oude Vlieg is een semi-gesloten hoeve. Het complex omvat een 17de-eeuws woonhuis en een knechtenkwartier, paardenstal, bakhuis en dwarsschuur uit de 19de eeuw.
ID: 134261 | Landschappelijk element
Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.
ID: 134262 | Landschappelijk element
Steenweg 457 (Alken)
Twee neoclassicistisch geïnspireerde, 19de-eeuwse 'barriers' naar een herenboerenhuis en naar de naastliggende boomgaard.
ID: 16113 | Bouwkundig element
Burgdreef 2 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, L-vormige opstelling van gebouwen rondom grotendeels begraasd erf met vaalt; woonhuis op terp; oprit gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers op sokkel. Ten noorden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën en links opkamer en één bouwlaag, onder gebogen zadeldak gedateerd 1829 door middel van muurankers in voorgevel. Losstaand stalgebouw in het verlengde van boerenhuis. Ten oosten, 19de-eeuwse dwarsschuur onder gebogen zadeldak. Ten noorden van boerenhuis, bakhuisje.
ID: 15961 | Bouwkundig element
Colaertshillestraat 2 (Alveringem)
Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt. Boerenhuis met achterliggende moestuin. Ten westen van boerenhuis, groot stalgebouw met schuur- en wagenhuisgedeelte. Lange, verharde oprit ten noorden gemarkeerd door middel van vierkante hekpijlers van gele baksteen. Ten zuidwesten van boerenhuis, aangepaste rosmolen, vermoedelijk daterend van 1875.
ID: 16129 | Bouwkundig element
Eversamstraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, zogenaamd "Eversam", met losse bestanddelen, waarvan de naam verwijst naar voormalige hofstede, eens deel uitmakend van de ten noorden ervan gesitueerde historische abdij van Eversam, aldaar gesticht in 1091 door Walbertus, kanunnik van Kassel. Boerenhuis van oorspronkelijk acht, thans tien traveeën onder meer een drie traveeën brede opkamer rechts en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Ten oosten van het boerenhuis: stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met aanleunende dwarsschuur. . Siertuin voor het huis met aflijnend voetpad samengesteld uit schorren en grafsteen. Grote vaalt omzoomd met gekasseid pad. Bakstenen brug over gedempte wal: vierkante bakstenen hekpijlers met gesmeed ijzeren hek (18de eeuw ?).
ID: 15827 | Bouwkundig element
Fortem 65 (Alveringem)
Voorheen omwalde hoeve met losse bestanddelen, zonder specifiek erf; aan de straat palende boomgaard; erfoprit gemarkeerd door twee vierkante, geel bakstenen hekpijlers met piramidaal, gecementeerd topstuk en bolvormige bekroning. Evenwijdig aan straat gelegen boerenhuis van heden één travee, links opkamer onder zadeldak(Vlaamse pennen) + vijf traveeën lager gedeelte onder afzonderlijk zadeldak met steilere helling (Vlaamse pannen) en één bouwlaag, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, doch met in 19de en 20ste eeuw aangepaste voor- en zijgevels.