Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

48 resultaten


ID: 41344 | Bouwkundig element

Jachtpaviljoen van het kasteel van Ham

de Salmlaan 1 (Steenokkerzeel)
Lage constructie, baksteenbouw met gebruik van zandsteen, drie traveeën onder schilddak, uit midden 18de eeuw.


ID: 15587 | Bouwkundig element

Jachthuis

Kasteeldreef 12-14 (Temse)
Classicistisch kasteel uit het begin van de 19de eeuw, opgetrokken door Augustien Van Strydonck, burgemeester van Temse en circa 1870 door politicus en kunstschilder A. Sloor heringericht. Aan de tuinzijde werd het Egyptische salon ingericht door August Sloor van circa 1870-1881, eigenhandig beschilderd met Egyptische figuren. Links van het kasteel, haaks op de straat, staat een bakstenen remise van twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 12099 | Bouwkundig element

Jachtpaviljoen

Kastelein 114 (Turnhout)
Omwaterd heuveltje met jachtpaviljoen, voor het eerst afgebeeld op de kaart van Vandermaelen en gelegen ten oosten van de reeds op de Ferrariskaart vermelde “Heihoeve”.


ID: 12098 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park landhuis De Paey

Kastelein 86-88 (Turnhout)
Park in 1862 heraangelegd door Jacques Rosseels met jachtpaviljoentje, een kapel, een hoevetje, een bakhuis en een bewaarplaats voor carbid. Het oorspronkelijk landhuis van 1886 werd in 1944 volledig verwoest, de huidige witte villa uit de jaren 1960 werd gebouwd naar ontwerp van P. Agie de Selsaeten.


ID: 70578 | Bouwkundig element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34 (Vilvoorde)
Dit domein, met inkompaviljoentjes, kapel, hoeve, oranjerie en koetshuis met stallen, behield, als voormalig kasteeldomein, voor een belangrijk deel zijn eind achttiende-eeuwse aanleg.


ID: 134143 | Landschappelijk element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.


ID: 209537 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Litterveld

Brugsestraat 144 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel zogenaamd Litterveld, gebouwd in 1866 in eclectische stijl, als jachthuis en buitenverblijf door de Brugse adellijke familie van Hamme-de Croeser de Berges. Kasteel opgetrokken in rode baksteen onder schilddak (leien) met gebruik van witte natuursteen. Tegen de westgevel staat een veelhoekige traptoren onder kegeldak (leien). Zuid- en noordgevel met centrale puntgevel. Alle hoeken zijn afgewerkt met verjongende steunberen. Aan noordzijde, met uitzicht op de vijver, zit het ingangsgedeelte onder een brede luifel en toegankelijk via een bordestrap. Aanvankelijk bestaat het domein uit een centrale vijver, omgeven door grasland, met aan de buitenzijde bos, doorsneden door rechte wegen en/of paden. Later uitgebreid over de zuidelijke helft van het domein. Kasteel centraal in het domein met ten noorden een grote vijver. De vijver van twee ha groot is gegraven als ontginning van klei voor de bakstenen van het kasteel.


ID: 81316 | Bouwkundig element

Landhuis den Hul

Kooigemstraat 30 (Zwevegem)
Volgens de overlevering het voormalig buitenverblijf, mogelijk jachtpaviljoen, van de bisschoppen van Doornik, gebouwd tussen 1780-1785 door prins Willem Florentin de Salm-Salm, bisschop van Doornik en heer van Sint-Denijs. Na 1854 werd het door notaris Opsomer verbouwd tot toren met een vleugel en verhuurd als woonhuis. Volume met een octogonale plattegrond met halfrond trappenhuis ten oosten. Baksteenbouw van anderhalve bouwlaag, met gebruik van Doornikse steen in het souterrain.