73 resultaten
ID: 89710 | Bouwkundig element
Bondgenotenlaan (Kuurne)
Voormalige roterij Sabbe. Roterij met bijhorende machinekamer met stoommachine, horende bij het vlasbedrijf Sabbe gevestigd aan de huidige Generaal Eisenhowerstraat nummer 1.
ID: 89859 | Bouwkundig element
Luit.-Gen. Gérardstraat 46 (Kuurne)
Historische hoeve ten zuiden van de dorpskern, gelegen op de linkeroever van de Leie. Vanaf 1936 hoort bij de hoeve een industrieel vlasbedrijf met roterij en schoorsteen, zwingelarij, voormalige vlasschuur en hangars gelegen ten noordwesten van de hoeve.
ID: 47818 | Bouwkundig element
Molenveldstraat 74 (Lebbeke)
In de periode tussen circa 1840 en 1854 is de houten windmolen zeker al vervangen door een stenen windmolen. Ingekorte ronde bakstenen molenromp, schuin afgeknot en met pannen afgedekt. Rechts aanpalende vroegere melkerij met magazijn. De constructie ervan gaat nog deels terug op het industriële gebouw van 1878.
ID: 91624 | Bouwkundig element
Stationsstraat 80 (Lendelede)
Fabrieksgebouwen van de voormalige juteweverij en -spinnerij Neirynck-Holvoet, voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, enkele delen in kern mogelijk teruggaand tot het laatste kwart van de 19de eeuw. In 1879 laat de Kortrijkse fabrikant Felix Denucé in de Stationsstraat een fabriekje met woonhuis bouwen.
ID: 17786 | Bouwkundig element
Groendreef 24 (Lokeren)
Voormalige textielfabriek N.V. Bergendries op de hoek van Tweebruggenstraat, bestaande uit ruime werkplaatsen onder zaagdaken, een ketelzaal met bijhorende hoge cilindrische bakstenen schouw en een machinekamer. Voorts recentere magazijnen (betonconstructies) op de ingesloten percelen.
ID: 17816 | Bouwkundig element
Grote Kaai 21 (Lokeren)
Voormalige textielfabriek N.V. Isabey met weverij, blekerij en ververij, ontruimd sinds 1936 en gelegen langs een onverharde dreef, op oude loop van de Durme volgend. Volledig verbouwde straatvleugel van één bouwlaag onder zaagdaken op gietijzeren zuiltjes uit laatste kwart 19de eeuw.
ID: 56143 | Bouwkundig element
Wervikstraat 400 (Menen)
Historische hoeve met bijhorende roterij. De hoeve werd grondig verbouwd in 1872. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom gekasseid erf, bereikbaar via twee lange noordelijke erfopritten gemarkeerd door wilgen. De meest westelijke erfoprit met twee pijlers en ijzeren hek. Deels behouden omwalling ten noorden en oosten. Verder nog onder meer een merkwaardige, sterk decoratief uitgewerkte dubbele dwarsschuur met vlaskelder, een tabaksast van 1942., de oude zwingelarij en roterij van 1938.
ID: 76604 | Bouwkundig element
Geraardsbergsesteenweg (Ninove)
Voormalige Maalderij Torrekens, opgericht in 1930, doch althans buiten bedrijf alhoewel de technische installatie nog quasi-volledig is. De oorsprong van deze maalderij zou teruggaan tot een vroegere windmolen, welke sedert de 18de eeuw in deze omgeving stond.
ID: 9426 | Bouwkundig element
Sint-Pietersstraat 3 (Ninove)
De huidige gebouwen werden circa 1900-1910 opgetrokken. Op deze plaats was echter reeds begin 19de eeuw een brouwerij, en nadien eveneens een stokerij actief. Bakstenen gebouwen van drie bouwlagen onder zadeldaken, geschikt links en rechts van vierkante mouteest. Erfgevel met gietijzeren trappen en hijsinstallatie.
ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.