81 resultaten
ID: 54317 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 19 (Laarne)
Voornaam burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bedrijfs- en dienstgebouwen, naar aanleg, functieverdeling en typologisch kenmerkend voor de bedrijfsarchitectuur van een landelijke 19de-eeuwse brouwerij; zij omsluiten met een semi-gesloten opstelling de ruime rechthoekige binnenplaats achter het brouwershuis.
ID: 58205 | Bouwkundig element
Vaartstraat 57 (Laarne)
Hoeve met voormalig molenaarshuis, puin van de voormalige maalderij Dauwe en rest van een rosmolen. De bijhorende korenwindmolen op een nabij gelegen achterin liggend perceel staande, verdween omstreeks 1930.
ID: 47818 | Bouwkundig element
Molenveldstraat 74 (Lebbeke)
In de periode tussen circa 1840 en 1854 is de houten windmolen zeker al vervangen door een stenen windmolen. Ingekorte ronde bakstenen molenromp, schuin afgeknot en met pannen afgedekt. Rechts aanpalende vroegere melkerij met magazijn. De constructie ervan gaat nog deels terug op het industriële gebouw van 1878.
ID: 47820 | Bouwkundig element
Mottekensstraat 12 (Lebbeke)
Omgracht semi-gesloten hoevecomplex met hoevegebouwen ingeplant op de voorste helft van het omgrachte erf. Het voormalige brouwershuis van 1905 is opgevat als een vrijstaand burgerhuis met voortuin en aan de achterkant aansluitende bedrijfsgebouwen: het oude vroegere boerenhuis, voormalige brouwerijgebouwen met rest van de aanvankelijke stokerij en brede dwarsschuur met aanpalende lagere L-vormige stalvleugel.
ID: 74268 | Bouwkundig element
Langestraat 2 (Lierde)
Grote voorheen gesloten herenhoeve met opvallend silhouet, ingeplant aan driesprong met Dorpsstraat en Stuivenberg.
ID: 47409 | Bouwkundig element
Broekzijstraat 24-26 (Lille)
Landbouwcomplex met bewaarde olierosmolen. Het grootste gedeelte van de bewaarde installatie dateert uit 1837.
ID: 70048 | Bouwkundig element
Kiviethoek 1 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met enkele losstaande bestanddelen op een groot rechthoekig perceel met boomgaard. Het omwald opperhof betreedt men via een ijzeren hekken tussen twee bakstenen postamenten, rechts met aanleunend halfrond hondenhok. Links bevindt zich het voormalig melkhuisje. Ten zuiden is tegen het boerenburgerhuis een ast aangebouwd. Het ten noorden aansluitende bakhuis dateert van circa 1866.
ID: 34169 | Bouwkundig element
Nerenhoek 35-37 (Lochristi)
Herenhuis met ruime omringende tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. In de jaren 1920 aangepast door architect V. Vaerwyck. De maalderij is ondergebracht in een lang rechthoekig bakstenen gebouw van één verdieping. Het vervangt gedeeltelijk een ouder bijgebouw wellicht uit de 18de eeuw.
ID: 80141 | Bouwkundig element
Hoeverdijk 11 (Lommel)
Eertijds goed van de abdij van Averbode, uitgegroeid tot de grootste hoeve van Lommel met bebouwing die opklimt tot de 15de-16de eeuw. Door twee oude linden beschaduwd langgestrekt hoofdgebouw met lagere stal en vooruitspringend woonhuis in versteend vakwerk, waarvan het woonhuis mogelijk in kern daterend van de 15de eeuw en 1587. Voor de Kempen unieke overkragende oostelijke zijgevel met een centraal deel in vakwerk. Tweebeukige, oorspronkelijk éénbeukige schaapskooi uit de 19de eeuw met sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Voor de Limburgse Kempen zeldzame driebeukige langsschuur met vakwerk in kern van 1736. Daarnaast omvat de site onder meer een waterput en een houten rosmolen van 1995-97 van het West-Vlaamse type.
ID: 305891 | Bouwkundig element
Expoelstraat 39 (Mechelen)
Langgestrekte hoeve met woonhuis, aanpalende schuur en losstaande rosmolen van de vroegere molensite van Leest, die teruggaat tot 1783.