889 resultaten
ID: 300509 | Bouwkundig element
Rubenslei (Antwerpen)
Herdenkingsmonument voor de annexatie van Belgisch-Congo, naar een ontwerp door de stadsarchitect Emiel Van Averbeke, en de beeldhouwers Jules Baetes en Jan Kerckx, opgericht in 1911.
ID: 6361 | Bouwkundig element
Scheldestraat 63 (Antwerpen)
Deze opvallende burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl is de directeurswoning van de achterliggende haringrokerij, waarvan de gebouwen vanuit de Kronenburgstraat bereikbaar zijn. De woning werd ontworpen door de gebroeders Blomme voor Henri Vanden Bemden-De Bom, één van de beide gebroeders die in 1893 de haringrokerij oprichtten.
ID: 4588 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Pieterstraat 1 (Antwerpen)
Rijhuis met neoclassicistisch lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk met traditionele kern, grondig verbouwd in 1964. Het "Papenhof" en het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vormen de achterliggende tuin.
ID: 102416 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Te Boelaarpark 3-5 (Antwerpen)
Voormalig kasteelpark, nu openbare park in het centrum Borgerhout, het kasteel werd gesloopt in 1979, bewaarde bijgebouwen, oranjerie en koetshuis en tuinpaviljoentje.
ID: 7690 | Bouwkundig element
Valkenburgstraat 24, Van Schoonbekestraat 39 (Antwerpen)
Statig herenhuis in eclectische stijl met néo-Grec-inslag, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1894. Opdrachtgever was Carl Franz Adolph Otto Ingenohl (Neuwied, 1849-1934), echtgenoot van Marie Louise Friederike Sauerbeck (Mannheim, 1858-Antwerpen, 1932). Deze tabakshandelaar en sigarenfabrikant had zich in 1871 vanuit Duitsland te Antwerpen gevestigd.
ID: 11400 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veltwijcklaan 252 (Antwerpen)
In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873.
ID: 6304 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wapper 9-15 (Antwerpen)
Complex geheel van gebouwen rond rechthoekige binnenkoer met portiek, achterliggende tuin en tuinpaviljoen, ontstaan in 1611-27, wanneer Rubens er, na zijn terugkeer uit Italië in 1608, aan de Wappervaart een eigendom met bestaande woning in traditionele bak- en zandsteenstijl kocht en verbouwde tot woonhuis, een atelier liet bouwen in een italianiserende barok en beide verbond door een barokke portiek, die toegang verleende tot de kruiden- en bloementuin, waarin hij een sierlijk paviljoentje bouwde.
ID: 81411 | Bouwkundig element
Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.
ID: 81669 | Bouwkundig element
Meuleberg (Anzegem)
"Uitkijktoren" of "Belvedère" opgetrokken in 1908 in opdracht van Vital Moreels. Vanaf de toren kan men bij helder weer circa 85 kerktorens waarnemen en zelfs Brugge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde de uitkijktoren als observatiepost voor Duitse troepen.
ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.