176 resultaten
ID: 39117 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vollezelestraat 32 (Galmaarden)
Reeds vermeld in 1474, heden hoeve met aanhorigheden uit 18de en 19de eeuw. Boerenhuis met anderhalve verdieping en een zadeldak. Voor de molen is de woelkom bewaard. Rondom de molen bestaat de vallei uit percelen gras- en weiland. De voetweg op de rechteroever van de Mark werd verhard en is nog steeds in gebruik.
ID: 52431 | Bouwkundig element
Larum 27 (Geel)
Eerste Onze-Lieve-Vrouwekapel opgericht in 1472 en gelegen ter plaatse van de huidige pastorietuin.
ID: 215687 | Bouwkundig element
Hoogstraat (Genk)
Op 29 september 1929 werd het oorlogsgedenkteken aan de Hoogstraat plechtig ingehuldigd. Het standbeeld met de voorstelling van een Heilig Hart met twee vredesengelen.
ID: 212427 | Bouwkundig element
Sint-Annaplein (Gent)
Dit standbeeld werd opgericht ter ere van de oorlogsslachtoffers. Het is een ontwerp van de Gentse beeldhouwer Joseph Cornelis. Het betreft een Heilig Hartbeeld op een hoge sokkel, geschraagd door engelen. Het werd ingehuldigd op 3 oktober 1926.
ID: 216621 | Bouwkundig element
Pachtersstraat (Geraardsbergen)
Oorlogsgedenkteken, opgericht in 1920, gelegen op de flank van de Oudenberg, uitkijkend over de stad. Het ontwerp werd toevertrouwd aan de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia in samenwerking met de eveneens Gentse architect Valentin Vaerwyck.
ID: 75348 | Bouwkundig element
Sint-Amandsplein (Grimbergen)
Niet-geörienteerde driebeukige kruisbasiliek, gebouwd tussen 1869 en 1895 naar ontwerp van de Antwerpse Provinciale architect E. Gife en opgetrokken uit donkere baksteen met gebruik van contrasterende witte steen.
ID: 75370 | Bouwkundig element
Verbrande Brugsesteenweg 167 (Grimbergen)
Vrijstaande neogotische kerk van 1887 naar ontwerp van provinciaal architect G. Hansotte met omringend grasplein. Aan de straatzijde kunststenen Heilig Hartbeeld.
ID: 46981 | Bouwkundig element
Dorp 60 (Grobbendonk)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met omringend, eertijds omgracht kerkhof, omgeven door een beukenhaag en dubbele rij linden.
ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).
ID: 85701 | Bouwkundig element
Zogge (Hamme)
Heilig Hartbeeld opgesteld voor de parochiekerk van Hamme – Zogge als gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.