Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 35028 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.


ID: 217100 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Deinzestraat (Deinze)
Neogotisch bakstenen gebouw, daterend uit tweede helft 19de eeuw, van één travee met vijfzijdige koorsluiting onder zadeldak.


ID: 37999 | Bouwkundig element

Stadstekenschool, later vredegerecht, ontworpen door A. Van Assche

Emiel Clausplein 4 (Deinze)
Neogotisch gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1870-72 naar ontwerp van architect Auguste Van Assche, restaurateur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 38278 | Bouwkundig element

Klooster en school

Heerdweg 13A (Deinze)
Klooster en school der zusters franciscanessen, hier gesticht in 1876 vanuit de congregatie van Sleidinge. Oprichting van neogotische gebouwen op grond geschonken door de kinderen Van den Berghe met onder meer ziekenzaal, hoeve en washuis.


ID: 217103 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Izegemstraat (Deinze)
Neogotische kapel onder een zadeldak met polychroom parement van rode, bruine en gesinterde baksteen. Uitgewerkte puntgevel afgelijnd met muizentand en bekroond met een ijzeren kruis. De kapel zou opgericht zijn in 1884 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in opdracht van onder andere Casianus Van de Casteele en zijn echtgenote Nathalie van Quathem.


ID: 35364 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Kerkstraat 41B (Deinze)
Gebouwd in 1879 op initiatief van de pastoor en barones de Monin-Rendeux - Vermeulen en op grond van deze laatste; uitgebreid in 1881 met een klooster en in 1883 met een jongensschool. Enkel een klein gedeelte der school links naast de nu verdwenen kapel bleef behouden: neogotisch bakstenen schoolgebouw met kruiskozijnen en spitsboogvormige boogvelden, op bovenverdieping bolkozijnen.


ID: 38296 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Lotenhullestraat 42 (Deinze)
Tegen het dienstgebouw van een 19de-eeuwse dorpswoning gebouwde neogotische kapel met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldakje, zelfde stijl als de nabijgelegen kapel in de Poekestraat.


ID: 35489 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Radegonde

Merendreedorp 22B (Deinze)
Enige Belgische kerk toegewijd aan de Heilige Radegonde. De oudste delen van de huidige kerk klimmen op tot de eerste helft van de 12de eeuw en werden gedeeltelijk op oude funderingen gebouwd. De plattegrond ontvouwt een driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën met pseudotransept en vlak afgesloten koor, geflankeerd door sacristieën. Huidig uitzicht voornamelijk aansluitend bij de romaanse stijl met typische achtkantige kruisingstoren. Huidige voorgevel, opgetrokken uit baksteen in 1881-82.


ID: 38118 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Ooidonkdreef 1D (Deinze)
De neogotische kerk, gebouwd in 1877-1880 naar ontwerp van architect A. Van Assche en ingeplant op de historische site van het oude, tot de 12de eeuw opklimmende kerkje, vormt de kern van het vroegere dorp Sint-Maria-Leerne.


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.