4632 resultaten
ID: 79257 | Bouwkundig element
Waterhoek 9 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Woonhuis en stalvleugel staan aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf.
ID: 46399 | Bouwkundig element
Oordeelstraat 11 (Baarle-Hertog)
Op oude site gelegen hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot circa 1878. Verankerd bakstenen woonstalhuis van negen traveeën onder zadeldak, met na de Tweede Wereldoorlog vernieuwd boerenhuis.
ID: 46413 | Bouwkundig element
Tommel 9 (Baarle-Hertog)
Hoeve met losse bestanddelen minstens opklimmend tot 1841, zie jaarcijfers van gesinterde baksteen in zijpuntgevel stal.
ID: 135141 | Landschappelijk geheel
Oedelem (Beernem), Assebroek, Sint-Kruis (Brugge), Sijsele (Damme)
Door de arme zandgrond was dit gebied tot de 18de eeuw een wastine die benut werd als gemeenschappelijke graasgrond met heidevegetatie en enkele verspreid gelegen veldvijvers. In de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw werden deze minder goeie landbouwgronden aanvankelijk met loofbomen bebost, later met naaldbomen. Het landschap wordt gestructureerd door het reliëf (landduinen) en de hydrografie: centraal in het gebied loopt de Meersbeek van Sijsele in west-zuidwestelijke richting. De Loweiden zijn een complex van voornamelijk weilanden en in mindere mate akkerlanden met een zeer kleinschalige percelering die historisch vrij stabiel is. De bebouwing (onder meer kasteel Rijkevelde, Hof ter Leiden en kasteel Ten Torre) bevindt zich vooral aan de rand van de vallei op hoger gelegen gronden. In de noordwestelijke uithoek ligt het natuurgebied Schobbejakshoogte.
ID: 88938 | Bouwkundig element
Akkerstraat 24 (Beernem)
Achterin gelegen historische hoeve toegankelijk via een lange populierendreef. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, van 1827 en uitgebreid in 1882, imposante dwarsschuur gebouwd in 1874 en kleine stal van verankerde rode baksteen.
ID: 88940 | Bouwkundig element
Akkerstraat 55 (Beernem)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een omhaagd perceel toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan betonnen pijlers.
ID: 89130 | Bouwkundig element
Akkerstraat 66 (Beernem)
Woonhuis volgens het kadaster daterend van 1930 en vergroot in 1947. Achterliggende stal/schuur volgens het kadaster gebouwd in 1947. Parallel landgebouw was oorspronkelijk het woonhuis van de oude hoeve. Oorspronkelijk woonhuis: restanten van vakwerk aanwezig in het muurwerk, deel uitmakend van oorspronkelijke gevel van voor 1830.
ID: 88942 | Bouwkundig element
Audenaerdemolen 6 (Beernem)
Kleine achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen te situeren op een gedeeltelijk met gras begroeid en gedeeltelijk bekiezeld erf. Boerenhuis, volgens jaarsteen boven de deur, uit 1809. Lage verankerde baksteenbouw. Ten oosten vrijstaande schuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak.
ID: 89152 | Bouwkundig element
Beekstraat 118 (Beernem)
Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Woonhuis van het erf afgescheiden door een betonnen afsluiting. Gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 89147 | Bouwkundig element
Beekstraat 91 (Beernem)
Losse bestanddelen ingeplant op een omhaagd perceel met meidoornhaag en toegankelijk via een gekasseide oprit. Boerenwoning, volgens het kadaster gebouwd in 1877. Schuur loodrecht op de straat gebouwd. Staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.