Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 130965 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom bij kasteel Rooigem

Rooigem 3 (Brugge)
Bij de toegang naar het kasteel Rooigem staat een opgaande linde als welkomstboom. De boom had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 335 cm (2008).


ID: 79743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Sint-Barbara met tuin

Westkapelse Steenweg 80 (Brugge)
Landhuis gebouwd circa 1900 door dokter Alfons De Haene. Rode baksteenbouw op grosso modo rechthoekige plattegrond. Omhaagde siertuin met gazon, omringende bomengordel en vijver, aangelegd kort na de bouw van het landhuis.


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 44547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brielkapel met linden

Brielstraat (Buggenhout)
De Brielkapel staat precies op de grens van de gemeente Buggenhout en de gemeente Sint-Amands en dateert vermoedelijk uit het begin van de 18de eeuw. De kapel situeert zich op de hoek van de Kuitegemstraat en de Brielstraat op een driehoekig perceel met linden vooraan en één achteraan.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.


ID: 132554 | Landschappelijk element

Afgestorven populier als hoekboom

Euselsweg (Buggenhout)
De afgestorven populier markeert de hoek van een perceel dat op de Poppkaart en op de Atlas der Buurtwegen ingetekend werd. De kadastrale situatie is inmiddels gewijzigd. De stamomtrek van de populier kon nog gemeten worden en bedroeg 393 cm.


ID: 130378 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met topiary van in haan en kip geschoren taxus

Houtenmolenstraat 53 (Buggenhout)
Langs de Houtenmolenstraat te Buggenhout bevindt zich een geschoren taxushaag van 18 m lengte en 110 cm hoogte, waarin zich twee geschoren vormen van tuintopiary bevinden (‘kip’ en ‘haan’) met een hoogte van 5,5 m. De haag en topiary vormen een historische eenheid met een hoeve uit 1753, waarvan ze het erf afsluiten aan de straatkant.


ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 78939 | Bouwkundig element

Groot Hof van Sint-Jan

Awalstraat 1 (Damme)
Historische omwalde hoeve met gebouwen minimaal opklimmend tot het begin van de 18de eeuw doch van middeleeuwse oorsprong. Ertoegang aan oostzijde gemarkeerd door ronde, zware bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Erf omzoomd door knotbomen. Witgekalkte en verankerde hoevegebouwen met gepekte plint onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dwarsschuur, stalvleugel, paardenstal en bakhuis


ID: 78792 | Bouwkundig element

Kapel en schuur

Brieversweg 62 (Damme)
Kapel bij de erftoegang van een hoeve waarvan enkel de schuur bewaard bleef. De kapel werd opgetrokken in 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde. Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, omringd door drie bomen. De schuur is een volledig houten constructie; ze is eenbeukig en heeft standvinken; geïncorporeerd wagenhuis en aangebouwd stalgedeelte.