Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

666 resultaten


ID: 15256 | Bouwkundig element

Textielfabriek François Denys

Zamanstraat 60A (Sint-Niklaas)
Voormalige textielfabriek François Denys. Fabriekshal uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verankerde bakstenen voorgevel van twee bouwlagen met segmentbogige en rondbogige vensters en blindnissen.


ID: 90868 | Bouwkundig element

Blekerij van linnenweverij Rey-Ainé

Wandelingstraat 50 (Sint-Pieters-Leeuw)
Kleine woning met bijhorende vijvers, baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend schilddak, kadastraal ingetekend in 1887.


ID: 90869 | Bouwkundig element

Nieuwe Weverij van linnenweverij Rey-Ainé

Weverijstraat 5 (Sint-Pieters-Leeuw)
Vrij strakke volumes van baksteen onder platte daken, gevels gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden met aflijnende tand- en/of boogfriezen, kadastraal ingetekend in 1902.


ID: 51129 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en vlasroterij

Veldstraat 23 (Staden)
Boerenburgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechts, achterin gelegen vlasroterij van beton en baksteen, uit het interbellum.


ID: 15507 | Bouwkundig element

Vlasfabriek De Paepe

Drieschouwen 104 (Stekene)
Van het bedrijf waar tussen de twee wereldoorlogen ongeveer veertig werknemers werkten, zijn enkel achterin gelegen bakstenen gebouwen met hoge cilindrische schouw zonder verdere noemenswaardigheden bewaard.


ID: 15763 | Bouwkundig element

Mouterij Boel

Antwerpse Steenweg 48 (Temse)
Mouterij Boel, in 1898 opgetrokken en gedurende de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. Rechthoekige bakstenen gebouw onder zadeldak, haaks op de straat ingeplant. Voorpuntgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met gevelhoge rondboognissen en getoogde en ronde muuropeningen en laaddeuren in de centrale travee.


ID: 86536 | Bouwkundig element

Weverij 't Zijdefabriekske en dorpswoning

Bedevaartstraat 105-107 (Tielt)
Voormalige weverij 't Zijdefabriekske en woonhuis, opgericht in 1927 door de gebroeders Baeckelandt, nijveraars uit Gullegem. Achterin gelegen fabriek afgescheiden van de straat door geometrisch ijzeren hek gevat tussen bakstenen pijler met vaasbekroning; aan de straatzijde ten noorden, het woonhuis, en ten zuiden, bijgebouw/elektriciteitscabine.


ID: 86533 | Bouwkundig element

Weverij O.J. Van Maele n.v.

Bedevaartstraat 21-23 (Tielt)
Weverijcomplex met kantoorgebouw aan de noordzijde en vrijstaand woonhuis aan de zuidzijde op de hoek met de Dertig Zilverlingenstraat, grotendeels gerealiseerd in de jaren 1907-1912 onder leiding van een Franse architect en uitgevoerd door aannemer Henri Lievens. Bakstenen eenlagige constructie onder gekoppelde, schilddaken met doorlopende daklichten


ID: 86538 | Bouwkundig element

Magazijn van de stoomweverij Waelkens

Beernegemstraat 4A (Tielt)
Magazijn van de stoomweverij Waelkens, opgetrokken in 1929. Langgestrekte, haaks op de straat ingeplante vleugel van twee bouwlagen onder zadeldak. Industrieel uitzicht bewaard gebleven aan zuidzijde, met onder meer bakstenen gevelparement afgelijnd door overhoekse bakstenen fries, grote rechthoekige muuropeningen per travee gevat in spaarveld. Gebruik van beton voor rechte lateien en verdeling van vensters.


ID: 86558 | Bouwkundig element

Hoeve

Claerhoutstraat 1 (Tielt)
Hoevetje minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Erf afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting. Witgekalkt, eenlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Muurankers. Aan zuidwestzijde, bakstenen stalletje onder licht overkragend zadeldak.