Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 84696 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met een met gras begroeid voorerf, nu te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, gebouwd in 1858. Diep rechthoekig erf met ten noorden lange L-vormige vleugel teruggaand op het vroegere bedrijfsgebouw met wagenhuis, omgevormd tot vijf huisjes.


ID: 84699 | Bouwkundig element

Burgerhuis met spinbaan

Hogeweg 11 (Berlare)
Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1905 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe. Enkelhuis met lijstgevel opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hardstenen plint. Achter de woning gelegen spinbaan, palend aan de perceelsgrens van de tuin bij nummer 9. Karakteristieke langgerekte lage bakstenen constructie van 18 traveeën met gesloten achterwand.


ID: 83917 | Bouwkundig element

Directeurswoning en confectiebedrijf Huis Nicque

Kerkstraat 4 (Berlare)
Half vrijstaand burgerhuis met achterliggend atelier, volgens ter plaatse bewaard bouwplan opgericht naar ontwerp uit 1947 van architect R.. Van den Branden. Burgerhuis met een voorname allure van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Laag bedrijfsgebouw met bureau en atelier onder plat dak. Baksteenbouw met betonnen pijlers en spanten.


ID: 84224 | Bouwkundig element

Maalderij en lijnkoekbrekerij Jacobs

Kerkstraat 48 (Berlare)
In 1902 aan de straat nieuw gebouwde woning door handelaar August Baeten- De Wilde. Door dezelfde eigenaar in 1909 op het achtererf uitgebreid met een lijnkoekbrekerij en in 1912 genoteerde vergroting van het huis naar achter toe. Het complex verkreeg daardoor zijn U-vormige aanleg. De lijnkoekbrekerij werd vervangen door een graanmaalderij. Achterin gelegen afzonderlijk eendelig laag bakhuisje deels uit baksteen en beton.


ID: 84720 | Bouwkundig element

Maalderij Vanden Berghe

Overheet 16 (Berlare)
Aan de straat ingeplante molenaarswoning uit 1923 met bijhorend agrarisch gebouwencomplex omvattende een links zijdelings aan het huis palende mechanische maalderij uit 1908 en lage in L-vorm achter de woning aanleunende stallen uit 1923.


ID: 84719 | Bouwkundig element

Villa met atelier

Overheet 7 (Berlare)
Villa met atelier, gebouwd in 1948 op puin van een vroeger huis met melkerij Sint-Jozef dat werd opgericht in 1901 en uitgebreid in 1911. Volgens bouwvergunning in 1948 verbouwd tot woning met meubelwinkel bij behouden werkplaats door architect A. Burm.


ID: 84725 | Bouwkundig element

Pompgemaal en leerlooierij Folchi

Schuitje (Berlare)
In 1862 werd een stoomwatermolen opgericht en onder leiding van ingenieur Theodoor Leysen slaagde het droogleggen van Berlare-Broek. In 1924 werd het machinehuis herbouwd en gewijzigd van bestemming tot een leertouwerij. Aansluitend werd er in 1925 er een nieuw en nu nog bestaand waterpomphuis tegenaan gebouwd. Pomphuis in rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder plat dak, met de achterzijde aanleunend tegen het overblijvend deel van de voormalige leerlooierij Folchi.


ID: 135377 | Landschappelijk geheel

Plateau van Duisburg

Bertem, Korbeek-dijle, Leefdaal (Bertem), Huldenberg, Loonbeek, Neerijse (Huldenberg), Heverlee (Leuven), Overijse (Overijse), Duisburg, Vossem (Tervuren)
Het leemplateau vormt een groot open landbouwgebied met geïsoleerde boskernen. Het plateau bestaat bijna uitsluitend uit akkers (kouterlandschap of zogenaamd open field landschap), terwijl de resterende oppervlakte wordt ingenomen door bosjes, holle wegen, bermen en graften. De valleihellingen hebben een overwegend gesloten karakter met bosjes, houtkanten en holle wegen. Met uitzondering van enkele beperkte zones van lintbebouwing langs de dwarswegen over het plateau ligt alle bebouwing aan de rand van het plateau. De dorpskernen zijn als een keten gelegen buiten het plateau, in de valleien, dwarswegen over het plateau verbinden de kernen in de valleien.


ID: 135097 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leefdaal en omgeving

Leefdaal (Bertem)
De heerlijkheid Levedale stamt uit de 11de of 12de eeuw. Van de oorspronkelijke feodale burcht op de plaats van het huidige kasteel bleven twee ronde torens over en de oorspronkelijke donjon (15de eeuw). In de nabijheid van het kasteel dalen holle wegen af naar de vallei van de Voer. Daarlangs liggen een grote vijver en een verbouwd restant van een vroegere watermolen. In de tuinstructuur van Duchène zijn nog terrassen uit de barokke periode herkenbaar en aanplantingen uit de romantische periode. De beboste siertuin werd verlandschappelijkt met een ringpad. Het parkbos dat zich uitstrekt tot tegen de steenweg Leuven-Tervuren bevat nog een Romeinse grafheuvel. De band met het dorp is duidelijk merkbaar aan de kerkweg (beukendreef) die van het kasteel naar de van oorsprong Romaanse Sint-Lambertuskerk loopt.


ID: 41513 | Bouwkundig element

Kasteel van Leefdaal

Boskee 9-11, Slagberg (Bertem)
Heerlijkheid Leven dale, vermeld in de 12de eeuw; van 1410 af eigendom der de Merodes. Feodale burcht ter plaatse van het huidige gebouw.