604 resultaten
ID: 23384 | Bouwkundig element
Sint-Eloois-Winkelsestraat 36, 34C (Roeselare)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode baksteen opgesteld rondom een begrint erf toegankelijk via ijzeren hek aan de Kortrijksestraat. Boerenwoning van 1899-1900 bestaande uit zeven traveeën onder pannen mansardedak. Grote schuur met jaarsteen "1877" in verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak met stalgedeelte, één laadvenster, tas en wagenhuis. Aanpalend voormalig maalderijgebouw met jaarsteen "1878" in de geveltop.
ID: 90501 | Bouwkundig element
Galgenstraat 6 (Ruiselede)
Oude pachthoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Ook nog "Van Quathems hof" genoemd naar de familie Van Quathem die de hoeve uitbaatte tussen 1843 en 1988. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) getekend met boerenhuis en schuur, zie huidig. Breed boerenhuis, wellicht met 18de-eeuwse kern, in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een hoge opkamertravee. Verder monumentale dwarsschuur met geïncorporeerde stal.
ID: 90605 | Bouwkundig element
Oude Veldstraat 10 (Ruiselede)
Hoeve met begraasd erf. Op de hoek met een doodlopende aftakking van de Oude Veldstraat, op een kaart in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede afgebeeld als "S. Piters Dreve". De site is op dat ogenblik bebouwd: "Adriaen Storme met syn behuysde hofstede".
ID: 14854 | Bouwkundig element
Molenhoekstraat (Sint-Gillis-Waas)
Hoeve bestaande uit woonhuis en dienstgebouwen, aan elkaar gebouwd tot gesloten type rond een vierkant binnenerf. Woonhuis op de noordhoek met gecementeerde lijstgevel (noordwesten) van respectievelijk drie, een en zes traveeën en één bouwlaag onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), uit derde kwart 19de eeuw.
ID: 9577 | Bouwkundig element
Diepenborgstraat 1 (Sint-Lievens-Houtem)
Grote gesloten hoeve, gelegen op een helling in een heuvelachtig, beboomd landschap. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak met oude kern uit 1680, aangepast in de loop van de 19de eeuw.
ID: 9549 | Bouwkundig element
Dries 31 (Sint-Lievens-Houtem)
Kleine gesloten hoeve met bakstenen aanhorigheden gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats met vaalt.
ID: 9559 | Bouwkundig element
Espenhoek 7 (Sint-Lievens-Houtem)
Gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een geplaveid en gekasseid erf, grosso modo uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder schilddak.
ID: 9534 | Bouwkundig element
IJshoutestraat 72 (Sint-Lievens-Houtem)
Kleine gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder pannen daken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten zuiden, ijzeren inrijpoort. Ten noorden, boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder afgewolfd zadeldak uit begin 19de eeuw.
ID: 9547 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Letterhoutemdorp 2 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalige abdijhoeve; grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Rondom relict van boomgaard en opgaande linde op het erf bij de inrit.
ID: 9573 | Bouwkundig element
Luikerveld 70 (Sint-Lievens-Houtem)
Grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten westen, rechthoekige inrijpoort opgenomen in dienstgebouw. Ten zuiden, boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, verankerd jaartal 1848 op de linker zijpuntgevel.