Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 27113 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 27509 | Bouwkundig element

Marktkruis

Enameplein (Oudenaarde)
Marktkruis ter hoogte van de kerkhofingang en pastorie tussen het groot en klein grasveld van het plein. Hardstenen kruis met zware achtzijdige sokkel vooraan met jaartal 1778, op twee achtzijdige voetplaten. Kruis zelf uit 19de eeuw met stralenkrans en decoratieve beëindiging van de kruisarmen.


ID: 27510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.


ID: 27520 | Bouwkundig element

Kruisbeeld in kapel

Martijn van Torhoutstraat (Oudenaarde)
Kruisbeeld in open kapel op beplant omhaagd perceeltje. Toegang tussen twee lage gemetste vierkante pijlers met arduinen dekplaat aan de straat. Ondiepe kapel met driezijdige sluiting onder afgeronde zinken bedaking, waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 88696 | Bouwkundig element

Houten kruis

Berenheide (Oudsbergen)
Houten kruis met beschilderd, gietijzeren crucifix van einde 19de of begin 20ste eeuw.


ID: 72445 | Bouwkundig element

Houten kruis

Gestelstraat (Oudsbergen)
Houten kruis met beschilderd gietijzeren crucifix, van eind 19de - begin 20ste eeuw, onder een lindeboom.


ID: 72446 | Bouwkundig element

Houten kruis

Gestelstraat (Oudsbergen)
Houten kruis van eind 19de - begin 20ste eeuw, geplaatst tegen een betonnen kruis, met beschilderd gietijzeren crucifix, onder een vrij oude lindeboom.


ID: 72429 | Bouwkundig element

Smeedijzeren kruis

Neerhovenstraat (Oudsbergen)
Smeedijzeren kruis met gietijzeren crucifix, uit eind 19de - begin 20ste eeuw, op een hoge, ronde, hardstenen sokkel. Geplaatst in een recente kapel.