Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20953 resultaten


ID: 35663 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Dendermondesteenweg 457 (Destelbergen)
Alleenstaand boerenarbeidershuis met voortuintje. Eén bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen). Jaartal 1852 geschilderd op de linker zijtop.


ID: 35674 | Bouwkundig element

Hoeve Etting

Dendermondesteenweg 681-683 (Destelbergen)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, nog gedeeltelijk omringd door de aanvankelijk samengestelde rechthoekige omgrachting. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Paardenstallen van twee traveeën, gedateerd 1804. Lager bakstenen koets- en wagenhuis uit de 19de eeuw. Midden en schuin op het erf ingeplant bakstenen bijgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, oorspronkelijke functie onbekend. Lange rechthoekige bakstenen bedrijfsvleugel met dwarsschuur en stallen, onder zadeldak, uit de 19de eeuw met aangebouwd open wagenhuis. Bouwvallig enkelvoudig bakhuis.


ID: 35675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dendermondesteenweg 730 (Destelbergen)
Kleine hoeve uit de 19de eeuw. IJzeren toegangspoort aan betonnen pijlers naast het aan de straat palende boerenhuis. Eén bouwlaag en zes traveeën met zadeldak.


ID: 35676 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Dendermondesteenweg 917-921 (Destelbergen)
Rij gevormd door drie boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag en respectievelijk drie, twee en vier traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), opklimmend tot de 18de eeuw maar met latere aanpassingen.


ID: 35764 | Bouwkundig element

Hoeve

Donkerstraat 2 (Destelbergen)
Voormalige hoeve vermoedelijk van circa 1800, heden woning met kunstgalerij. Lang gebouw van twaalf traveeën en één verdieping met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met midden het aanvankelijk boerenhuis van vier (?) traveeën.


ID: 35765 | Bouwkundig element

't Spaans Hof

Donkerstraat 3 (Destelbergen)
Voormalig omgracht adellijk verblijf, heden een hoeve. Bewaarde enkelvoudige omgrachting, ten noorden walgracht met zigzagverloop. Rest van vroeger kasteel heden gebruikt als boerenwoning; twee bouwlagen en vier traveeën lang onder een steil en hoog zadeldak tussen trapgevels, waarschijnlijk daterend uit de 16de tot 17de eeuw, met latere aanpassingen.


ID: 35767 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Dries 14 (Destelbergen)
Voormalige hoeve van het semigesloten type gesitueerd op de hoek met de Kleine Driesstraat, erf recent deels verkaveld voor villabouw. Voornamelijk aan de straat palende hoevegebouwen. Toegang tussen de vroegere schuur en het haaks tegen de boerenwoning aangebouwde stalletje met bakoven. Ruggelings aan de straat palende boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën, met zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 35770 | Bouwkundig element

Schalieveldhoeve

Dries 54 (Destelbergen)
Grote hoeve met losse bestanddelen op een ruim, rechthoekig erf omringd door een brede walgracht en deels ook door een populierenrij. Toegangshek aan twee bakstenen hekpijlers ten zuidoosten. Boerenwoning van één bouwlaag en vermoedelijk zes traveeën, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. L-vormige bedrijfsvleugel met stallen, dwarsschuur en wagenhuis van circa 1900.


ID: 35769 | Bouwkundig element

Hoeve

Dries 81 (Destelbergen)
Hoeve met ossenbloedkleurig gekalkte bakstenen gevels op gepikte plint, contrasterend met de zwart en geel gestreepte deuren, poorten en luiken. Boerenwoning achter rij van drie lindebomen; één bouwlaag en vier traveeën met rechts drie aansluitende staltraveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten oosten bakstenen dwarsschuur met verhoogde schuurpoort.


ID: 35677 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Crabbenburg

Eenbeekstraat 32, Zevensterrede 1-5 (Destelbergen)
In 1821-1823 bouw van een buitenplaats door F. Heynderycx, naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Van de Cappelle. Licht aangepast en vergroot in 1892. Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels. IJzeren toegangshek voor de brug aan vierkante, hardstenen hekpijlers bekroond met een siervaas. Kasteelpark in landschappelijke stijl met beeldbepalende serpentinevijver. Ten oosten van het kasteel, verbonden via een brug over de gracht, liggen de dienstgebouwen van het kasteel: twee personeelswoningen, koetshuis en stallen. Ten noorden hiervan de kasteelhoeve bestaande uit enkele losse gebouwen waaronder een woonhuis, stallen en wagenhuis.