Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 27215 | Bouwkundig element

Café de l'union

Louise Mariekaai 4-5 (Oudenaarde)
Rijhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw; bepleisterde en geschilderde lijstgevel van drie bouwlagen aangepast in neoclassicistische stijl met toevoeging van pilasters, kroonlijsten en dakvenster in de jaren 1920.


ID: 27226 | Bouwkundig element

Bankgebouw in neoclassicistische stijl

Markt 2 (Oudenaarde)
Bankgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1922 in opdracht van de Bank van Kortrijk door architect J. Vanhoenacker in plaats van twee huizen. Onderkelderd bak- en hardstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met rechts dakvenster onder driehoekig fronton. Rondboogpoort rechts, in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en bekronend balkon op volutes.


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 27315 | Bouwkundig element

Café De Kroon

Sint-Walburgastraat 17 (Oudenaarde)
Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, met 19de-eeuwse kern en gecementeerde neo-Lodewijk XVI-voorgevel van 1937. Lijstgevel met horizontaliserende cordons en houten kroonlijst.


ID: 27323 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis De Saegher

Stationsstraat 16 (Oudenaarde)
Het herenhuis uit 1875 is één van de eerste gebouwen die opgetrokken werden in de stationswijk die zich ontwikkelde ten noorden van de oude stadskern van Oudenaarde na het dempen van de stadsgrachten in 1859. Architectuurhistorisch is het gebouw een mooi voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis met statisch voorkomen en bewaarde interieurelementen.


ID: 27330 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 33 (Oudenaarde)
Neoclassicistisch rijhuis met Italianiserende inslag naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert van 1892. Hardstenen parement, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 45548 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Ettelgemsestraat 8 (Oudenburg)
Neoclassicistisch eind 19de-eeuws dubbelhuis met gave gecementeerde gevel met schijnvoegen en authentiek verzorgd schrijnwerk.


ID: 44201 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Mariastraat 18 (Oudenburg)
Voormalige onderpastorie van de Onze-Lieve-Vrouw-parochie. Groot, statig 19de-eeuws dubbelhuis met neoclassicistische, gecementeerde gevel.


ID: 44215 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Marktstraat 10 (Oudenburg)
Neoclassicistisch burgerhuis van midden 19de eeuw; bel-etagetype, met bewaard schrijnwerk en gietijzeren borstwering.


ID: 44237 | Bouwkundig element

Vrijstaand neoclassicistisch huis

Stationsstraat 10 (Oudenburg)
Vrijstaand neoclassicistisch huis van ca. 1900, lager gelegen dan de dijk en volledig omhaagd. Vroegere conciërgerie van de ondertussen verdwenen suikerraffinarij aan de overkant van de weg.