Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 134766 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Puttenberg met park

Gasthuisstraat 1, Puttenberg 2 (Roosdaal)
Kasteelvilla en portierswoning, gebouwd in 1928 voor Joseph De Schepper naar ontwerp van Adrien Blomme in een uitgesproken neotraditionele stijl. Park van 3 hectare, aangelegd naar ontwerp van Jules Janlet rond een gedeeltelijk bebost, grotendeels landschappelijk met slechts enkele strakke elementen (oprijlaan); sterkt uitgewerkt toegangshek.


ID: 133301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariagrot van Poelk met twee opgaande beuken

Grotstraat (Roosdaal)
De Mariagrot van Poelk is een van de oudste Lourdesgrotten van Vlaanderen en is gebouwd in het jaar 1876, dit is 18 jaar na de verschijning te Lourdes. De grot bestaat uit een met zandsteen gebouwde rotswand en een gemetste ruimte met tongewelf dat werd afgedekt met aarde. Wat nog rest van die oorspronkelijke aanplanting van na 1876, zijn twee opgaande beuken, waarvan de zwaarste een stamomtrek heeft van 375 cm.


ID: 131391 | Landschappelijk element

Reuzenlevensbomen bij veldkruis

Koning Albertstraat, Lombeekkeitse (Roosdaal)
Twee levensbomen werden aangeplant op een verloren hoekje bij een kruispunt en vormen er een historische eenheid met een wegkruis. Het geheel is er getuige van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie. Beide bomen vormen een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertonen een mooi representatieve vorm van de soort door hun hoge, piramidale groeivormen met onderaan een sterk verdikte stam.


ID: 40532 | Bouwkundig element

Kasteel Rokkenborch

Koning Albertstraat 132 (Roosdaal)
Landhuis van middeleeuwse oorsprong, aangepast in de 18de eeuw en na brand in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw heropgebouwd en gerestaureerd, huidig gebouw met complexe plattegrond, gelegen in beboomde park met vijver en bereikbaar via lang dreef met hekpijlers, tweede ingang in Koollochting met ronde toren en aanhorigheid.


ID: 300535 | Landschappelijk element

Bomengroep van twee gekandelaarde linden en een op een stam gezette hulst

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
In de gewezen pastorietuin, tussen de parochiekerk en de pastorie, staat een bomengroep van twee gekandelaarde lindes en één op stam gezette hulst. De lindes hebben stamomtrekken van 312cm op 130cm hoogte en 266cm op 150cm hoogte en zijn gekandelaard tot op een hoogte van 6 à 7,5 m. De op stam gezette hulst heeft een stamomtrek van 143 cm.


ID: 300537 | Landschappelijk element

Twee Ierse taxussen in de voortuin van de pastorie

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
Twee beeldbepalende zuilvormige taxussen in de voortuin van de pastorie.


ID: 300544 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Koning Albertstraat 205 (Roosdaal)
Hoog opgesleunde beuk vervult een beeldbepalende rol in het straatbeeld. De opgaande boom heeft een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin.


ID: 40542 | Bouwkundig element

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 300997 | Landschappelijk element

Winterknoteik bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
In de rand van het molenerf, op een talud langs de Windmolenstraat, staat in de afsluitingshaag een mooi gevormde knoteik. Het is een wintereik met een stamomtrek van bijna 3 m. De knot is zéér breed uitgestoeld en is op het erf aanwezig in functie van het aanmaken van brand-, constructie- en geriefhout.