Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 305214 | Landschappelijk element

Moerbei

Wezemaal (Rotselaar)
Deze moerbeiboom bevindt zich op de grens van een eiken-berkenbos en een boomgaard, wellicht is deze boom een relict van een vroegere boomgaard. Moerbeibomen staan bekend voor hun rode of zwarte eetbare vruchten die men vaak gebruikt in wijnen, gebak of andere recepten.


ID: 305236 | Landschappelijk element

Holle weg Wijngaardberg

Wezemaal (Rotselaar)
Opvallend aan deze weg is de brede rechte structuur van ongeveer 300 meter die door de heuvel snijdt. De weg is afgebeeld op de Vandermaelenkaart (1846-1845) en sindsdien ook op latere historische kaarten.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


ID: 130804 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij de Onze Lieve Vrouw van Bijstandkapel

Beninksstraat (Rotselaar)
Op de hoek van de Beninksstraat en de Kapellekensweg staat de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandskapel met daarachter een opgaande Hollandse Linde. Deze linde werd in 1987 aangeplant ter vervanging van het oorspronkelijk exemplaar, die vermoedelijk was aangeplant bij de bouw van de kapel in de 18de eeuw.


ID: 200171 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beninksstraat (Rotselaar)
Wegkapel op rechthoekige plattegrond met trapeziumvormige afschuining langs de oostkant, gebouwd in 1810, achter de kapel staat een linde.


ID: 130806 | Landschappelijk element

Drie kapellinden bij kapel Drielinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Bij de Drielindenkapel, ingeplant op het kruispunt van staan twee zomerlindes.


ID: 200027 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Drielindenkapel met kapellinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Deze bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, vormt door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de omringende linden een belangrijk ensemble.


ID: 200170 | Bouwkundig element

Mariakapel

Hogeweg (Rotselaar)
Uit eind 17de eeuw daterende barokke wegkapel, opgetrokken in natuursteen en bekroond met tweeledige volutengevel waarboven een zwaar kruis, geflankeerd door twee linden.


ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.


ID: 42702 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Pastorijstraat 6 (Rotselaar)
Ommuurde 17de-eeuwse pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl met inrijpoort met jaartal 1644 en pastorietuin van 57 are; pastorietuin in 1912 heraangelegd en uitgerust met een Lourdesgrot.