Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 134516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nieuw Kasteel met park

Spikstraat 24, 24A-B (Rotselaar)
Villa het 'Nieuw Kasteel' of 'Kasteel de Wouters' vindt zijn oorsprong in een bescheiden landhuis dat rond 1870 door griffier Jan Reynaerts uit Haacht werd gebouwd. Het huis kreeg zijn definitieve vorm door een verbouwing in eclectische stijl na de verkoop van het goed aan Elisabeth de Wouters d'Oplinter in 1902. Gelegen in een landschappelijk park (oorspronkelijk 2 hectare) met langwerpige vijver ('rivierlandschap').


ID: 305215 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom

Steenweg op Betekom, Stenenkruisbosweg (Rotselaar)
Hoekbomen werden aangeplant om de kadastrale percelen of gebruikspercelen vast te leggen. Deze zomereik bevindt zich rechtsboven in de hoek van het perceel vlakbij een kruispunt van de steenweg Leuven-Aarschot met de weg die de Wijngaardberg doorkruist.


ID: 42704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en omgeving

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische kapel met crypte onder het koor, gebouwd rond 1840, gelegen op een halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden, afgezet door pijlerkapellen met kruiswegstaties. De aanleg is bepaald door getallensymboliek en een bedevaartsritueel.


ID: 134511 | Landschappelijk element

Beplanting rond de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smarten

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische bedevaartskapel van 1840 gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuwse kapel; kapel met halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden; aanleg bepaald door getallensymboliek en bedevaartsritueel.


ID: 201023 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker met knotlinden

Torenstraat (Rotselaar)
Kleine barokkapel ingeplant tussen twee knotlinden, baksteenbouw op gecementeerde plint met spaarzaam gebruik van kalk- en ijzerzandsteen, gedateerd 1702.


ID: 306885 | Bouwkundig element

Woning Smedts

Vijfde Liniestraat 22 (Rotselaar)
Grotendeels ommuurd perceel met burgerhuis in neoclassicistische stijl, opgericht in 1871-1872 door Louis Smedts, landbouwer en schepen in Rotselaar. Later in eigendom van zoon Theodorus Smedts die burgemeester (1875-1911) werd en een belangrijke brouwer te Rotselaar.


ID: 134513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis Van Roost met tuin

Werchterplein 27 (Rotselaar)
Burgerwoning aan het dorpsplein met een tuin van 30 are met enkele oude bomen. Het huidige gebouw is grotendeels het resultaat van een verbouwing in 1903 van een bestaand pand, dat was aangekocht door brouwer Felix Van Roost.


ID: 90379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Aalterstraat 7 (Ruiselede)
Herenhuis teruggaand tot het einde van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuwse wijzigingen, gelegen in een ruime beboomde tuin.


ID: 90393 | Bouwkundig element

Axpoelekruis

Aaltervoetweg (Ruiselede)
Houten veldkruis tegenover de Oudleikestraat, beschaduwd door vier linden. Het huidige kruis dateert van 1912 ter vervanging van een ouder. Naar verluidt zou dat hebben gestaan op het kruispunt met de Bambruggestraat. Volgens de overlevering weggenomen in 1797 tijdens de Franse Revolutie door de kruisduivels die zie de republikeinse verordening alle kruisen en dergelijke verwijderen. Het houten Christusbeeld zou jarenlang zijn bewaard op de zolder van "'t Waterkot" en na de inhuldiging van het nieuwe kruis aan de gevel zijn gehangen, in 1950 worden de vermolmde resten verbrand.


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Ruiselede)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.