Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 19014 | Bouwkundig element

Hotel de Loose

Burgstraat 18, 18A-H, Jan Botermanstraat (Gent)
Brede voorgevel, oorspronkelijk enkelhuistype, volledig opgetrokken uit zandsteen, met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, zogenaamd naar weduwe Pierre de Loose die in 1780 een aanvraag deed om de voorgevel van haar huis te laten herbouwen. Behouden koetshuis met zijgevel in de Jan Botermanstraat.


ID: 19097 | Bouwkundig element

Stadswoning en beluik

Dobbelslot 16-26 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen), daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Achter overbouwde toegang bevindt zich een interessant klein pleinbeluik van vier woningen.


ID: 19099 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Dobbelslot 28-30 (Gent)
Gelijkaardige bepleisterde lijstgevel als nummer 16. Twee enkelhuizen met classicistische voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen).


ID: 24591 | Bouwkundig element

Herenhuis het Hemelrijk

Donkersteeg 2 (Gent)
Classicistisch herenhuis, voorheen "Hotel Hemelrijck", breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevel volgens archiefstukken daterend van 1792; aanpassing echter van zeer oude kern vermoedelijk uit 13de eeuw.


ID: 24609 | Bouwkundig element

Herenhuis in classicistische stijl

Drabstraat 14 (Gent)
Classicistisch enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Algemeen volume wijst op mogelijke oude kern. Bepleisterde lijstgevel met knik van vierde traveeën af, volgens archiefstukken daterend van 1783.


ID: 24614 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Wellington

Drabstraat 32 (Gent)
Classicistisch huis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, met een oude kern. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel volgens archiefstukken daterend van 1773, naar ontwerp van Josse Fermondt.


ID: 24613 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Drabstraat 37-39 (Gent)
Zeer markant Lodewijk XVI-hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak, volgens archiefstukken opgetrokken in 1774. Negen traveeën brede bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met natuurstenen plint, voorzien van een vooruitspringende middenrisaliet van drie traveeën gemarkeerd door kolossale pilasters op de bovenverdieping, bekroond door middel van een een driehoekig fronton. Zijgevel van drie traveeën. Hoeknis uitgespaard op tweede bouwlaag met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Een gedenkplaat op voorgevel vermeldt dat Professor Doctor J. Vercouillie (1857-1937) in dit herenhuis geleefd en gewerkt heeft.


ID: 24619 | Bouwkundig element

Huis van Saceghem

Drabstraat 42 (Gent)
Herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op U-vormig plattegrond. Rechts bepleisterde en geschilderde Lodewijk XVI-lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, links bepleisterde en geschilderde Lodewijk XVI-lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, beide van 1773. Binnentuin waarrond de gebouwen langs drie zijden geschikt zijn. Oudste gebouwen, in L-vorm, daterend uit de 18de eeuw. Stallen en koetshuis haaks op linkerhelft van de voorgevel, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Oranjerie uit begin 19de eeuw.


ID: 25007 | Bouwkundig element

Achterhuis

Drongenhof 11, Kaatsspelplein (Gent)
Achterhuis van burgerhuis, opgevat als een classicistisch-getint volume met twee bouwlagen, één travee en zadeldak, daterend uit 1784. Bepleisterde lijstgevel met bekronend driehoekig fronton.


ID: 24634 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Edward Anseeleplein 1-2, 1A (Gent)
Breedhuizen van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevels oorspronkelijk beide opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl in spiegelbeeld, volgens archiefstukken daterend van 1762. Het rechtse pand bewaart een brede schouderboogdeur, afgedekt met gebogen druiplijst en voorzien van een rocaillevormige cartouche boven de deur. De gevel van de linkse woning werd vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw aangepast. Linker zijgevel opgevat als een verankerde en beschilderde bakstenen puntgevel met muurvlechtingen. Aanbouw van twee bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel in de Garensteeg.