Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

562 resultaten


ID: 1537 | Bouwkundig element

Coloma-Instituut

Colomalaan 1-3, Tervuursesteenweg 14 (Mechelen)
Instituut gelegen in deels met grachten omringd domein van circa 6 hectare; van oudsher eigendom van de familie Berthout.


ID: 306610 | Bouwkundig element

Vlaamse Hoeve

Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde Vlaamse hoeve is een klein, U-vormig uitgewerkt complex in neotraditionele stijl. Het is ingeplant aan de oostelijke rand van het park net ten noorden van de hoofdingang en dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 307168 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw van Bowater Philips

New-Orleansstraat 100 (Gent)
Begin jaren zestig van de 20ste eeuw liet kartonfabrikant Bowater-Philips een fabriek met een opvallend kantoorgebouw optrekken naar ontwerp van de Antwerpse ingenieur-architect Hugo Van Kuyck.


ID: 40184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Steene

Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.


ID: 84829 | Bouwkundig element

Kasteel van Moerzeke

Kasteellaan 1 (Hamme)
Het kasteeldomein bewaart duidelijk een aantal elementen teruggaand op de kasteelsite uit de tweede helft van de 18de eeuw waaronder: de ruime rechthoekige omgrachting waarbinnen de gebouwen en een deel van het kasteelpark gelegen zijn, met toegangsbrug over de noordelijke walgracht.


ID: 40181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Oppemkerkstraat 1 (Meise)
Georiënteerde, gotische zaalkerk uit de 16de en 17de eeuw met geïntegreerde westtoren, omgeven door een kerkhof en gelegen op een hoogte. Het inmiddels aan noordzijde uitgebreide kerkhof heeft een nagenoeg halfcirkelvormige plattegrond die is afgezet met een taxushaag. Het gravenbestand dateert voornamelijk uit de 20ste eeuw. De toegangen, de ene in de as van het kerkportaal, de andere in de zuidwestelijke hoek, zijn geflankeerd door topiary.


ID: 2179 | Bouwkundig element

Kasteel 's Gravenkasteel

Lippelodorp 4 (Puurs-Sint-Amands)
Omgracht kasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl met voorgevel van vijf traveeën onder schilddak en hoektoren met octogonale spits, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 40175 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Rode, later Ter Kercke

's Herenweg 11, Birrebeekstraat 1 (Meise)
Recht tegenover de kerk gelegen gesloten hoeve, met sterk gerenoveerd gebouwenbestand. Enkel de beeldbepalende inplanting en de volumes bleven bewaard.


ID: 214816 | Bouwkundig element

Mechanische maalderij

Bruulstraat 20 (Bierbeek)
Mechanische maalderij Vanautgaerden, gebouwd ter vervanging van de hier gelegen windmolen.


ID: 42157 | Bouwkundig element

College van Premonstreit

Naamsestraat 61 (Leuven)
Opgetrokken in 1753-1755 in vroege Lodewijk XV-stijl, vertoont het college typologisch een karakteristieke configuratie met achteruit gelegen collegevleugel, ingeplant aan een rechthoekig voorplein met dienstgebouwen en van de straat afgesloten door een muur met toegangspoort.