Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1778 resultaten


ID: 34413 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Joris en Godelieveparochie met tuin

Sleidinge-Dorp 43 (Evergem)
Pastorie, gelegen in ruime ommuurde tuin met grote bakstenen toegangspoort in de vorm van een classicistische triomfboog: rondboogvormige doorgang geflankeerd door pilasters en bekroond met entablement en attiek. Nieuwe wederopbouw met twee bouwlagen na 1781, vermoedelijk circa 1791. Heden gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 33915 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Evergem

Vurstjen 25, 33 (Evergem)
Het Kasteel van Evergem kent een boeiende geschiedenis die opklimt tot de middeleeuwen en nauw verbonden is met het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Evergem. Het kasteel in zijn huidige vorm is opgetrokken omstreeks 1913 in beaux-artsstijl. Het gebouw met zijn opvallend en onregelmatig volume telt twee bouwlagen boven een souterrain en wordt afgedekt door mansardedaken, verrijkt met oeils-de-boeuf en dakkapellen. Een hoge vierkante traptoren van vijf geledingen op de noordelijk hoek domineert het geheel. De omgrachting is heden aan twee zijden gedempt. In het park zijn nog waardevolle architecturale tuinelementen en ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw aanwezig.


ID: 134738 | Landschappelijk element

Tuin van het Baljuwhuis

Kammeersweg 2 (Galmaarden)
Herenwoning in het dorpscentrum van Galmaarden in de kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door vroeg-landschappelijke tuin met vijvertje van circa 2 hectare; de 'jardin anglais' verdween rond 1880; drie interessante bomen.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.


ID: 36082 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Baaigemstraat 352 (Gavere)
Pastorie met omgevende ommuurde tuin; oorspronkelijk gelegen langs het straatje dat leidde naar de fontein. Sinds de vergroting van de kerk en het kerkhof in 1912 gelegen achter de kerk, met de achtergevel palend aan de kerkhofmuur. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en heden twee bouwlagen, oorspronkelijk met klokkenstoel, van 1789.


ID: 36144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie met tuin

Dorpstraat 1 (Gavere)
De kern van deze pastorie klimt op tot de 18de eeuw. Het pand onderging aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw. Het imposante gebouw is gelegen in een ommuurde tuin met waardevol bomenbestand. Een ijzeren hek tussen ronde, gemetste pijlers met dekplaten en bolornamenten sluit het perceel af. Het gecementeerde dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Aansluitend staat een L-vormig bijgebouw van één bouwlaag, drie en vier traveeën onder een zadeldak.


ID: 36179 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Gentweg 30 (Gavere)
Pastorie met omgevende, deels ommuurde tuin, gebouwd tegenover de kerk ter vervanging van de oude, vervallen en ver van de kerk gelegen pastorie. Achterin gelegen huis met voortuintje afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet. Dubbelhuis van 1854-56 naar ontwerp van bouwkundige D. Latte, met bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten klokkenstoel.


ID: 36025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Hulstraat 15 (Gavere)
Achterin gelegen bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aansluitende tuin, gebouwd in 1878 op de plaats van de oude pastorie naar ontwerp van architect Van Vaerenbergh.