Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 201145 | Bouwkundig element

Divisional Cemetery

Omloopstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, afgebakend met een muur en haag, bevat een schuilgebouw, 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen, verspreid over één perk. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 30679 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen

Ouderdomseweg 15 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, dichter bij de straat heropgebouwd en teruggaand op regionale hoevebouw.


ID: 201131 | Bouwkundig element

La Brique Military Cemetery No 2

Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind door een haag, aan straatzijde door een bakstenen muur met smeedijzeren hek. Er is een 'Cross of Sacrifice', een bakstenen schuilgebouw, evenals onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 30635 | Bouwkundig element

Hoevetje

Poezelstraat 1 (Ieper)
Naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type met achterliggend deels gekasseid erfje, ten westen toegankelijk via hek.


ID: 30636 | Bouwkundig element

Hoeve Eikenburg

Poezelstraat 8 (Ieper)
Wederopbouwhoeve enerzijds grosso modo teruggaand op regionale hoevebouw, echter met overaccentuering van de streekeigen bouwelementen.


ID: 30830 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhof

Poperingseweg 332 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve met losse, U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak met overstekende rand op houten modillons bij schuur en stallingen, rondom een begraasd erf met centraal graspleintje; omlopende geasfalteerde, deels nog bakstenen stoepen.


ID: 30637 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Madelstede met gedenkkapel en verlaten vooroorlogse site

Ravestraat 24 (Ieper)
De hoeve is in 1921-1922 ex situ heropgebouwd naar plannen van de Ieperse architect Cyrille Schmidt. Aan de straatzijde wordt het ensemble van hoevegebouwen bepaald door de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning, en de inkompartij met kapel en toegangspoort. Door de ex situ-wederopbouw zijn ten noorden van de wederopbouwhoeve de fundamenten van de vernietigde vooroorlogse hoevegebouwen bewaard. Deze vormen een belangrijke getuige van de Eerste Wereldoorlog want de hoeve en de nu verdwenen Franse begraafplaats ertegenover lagen pal in de frontzone. De kapel - een nieuw gegeven na de oorlog - werd in 1922 opgericht.


ID: 30682 | Bouwkundig element

Hoeve Haaghof

Rozelaarstraat 4 (Ieper)
Dieperin gelegen langgestrekt hoevetje, voorafgegaan door weilanden, deels omzoomd met doornhaag; onverharde erfoprit afgesloten door middel van gietijzeren hek.


ID: 30743 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wielewaalstraat 1, 1A (Ieper)
Hoevetje, gelegen tegenover het kerkportaal, op de hoek met de Eekhofstraat. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw. Anderzijds, uit de stedelijke architectuur overgenomen bouwstijl, zie dakvenster met in- en uitzwenkende belijning en topstuk, bij het boerenhuis.


ID: 201127 | Bouwkundig element

Oxford Road Cemetery

Wieltje (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats heeft een Y-vormige plattegrond, grotendeels omheind met een haag, met aan toegangszijde een gebogen muur met smeedijzeren hek, centraal het 'Cross of Sacrifice', op het oostelijke uiteinde de 'Stone of Remembrance' en opgaande bomen.