2457 resultaten
ID: 84305 | Bouwkundig element
Ankelaarstraat (Dentergem)
Witbeschilderde bakstenen kapel boven een bruine plint met vlak afgewerkt koor, zadeldak met Vlaamse pannen en smeedijzeren kruis op de nok. Voorgevel in neoclassicistische stijl.
ID: 84313 | Bouwkundig element
Bamstraat (Dentergem)
Voor het eerst aangeduid op de mutatieschets van het kadaster in 1894. Eenvoudige veldkapel, heden waarschijnlijk dienstdoend als opslagruimte. Baksteenbouw met gecementeerde voorgevel met segmentboogdeur. Zadeldak (eterniet?) bekroond met eenvoudig, smeedijzeren kruis.
ID: 84510 | Bouwkundig element
Burgemeester Verstaenlaan (Dentergem)
Zogenaamd de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Banneux, ook gekend als wijkkapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Armen. Opgericht in 1957 als dank voor de genezing van een kind uit de wijk, de kapel is vergroot in 1971.
ID: 84469 | Bouwkundig element
Deinzestraat (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede opgericht in 1945, hoort bij nummer 15, aanleunend tegen nummer 13. Kapel in neogotische stijl op rechthoekig grondvlak met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Roodbakstenen voorgevel met schouderstukken afgedekt met arduinen dekplaten en bekronend arduinen kruis.
ID: 84328 | Bouwkundig element
Groeneweg (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds een kapel aangeduid. Volgens mutatieschetsen van het kadaster gebouwd circa 1866. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Witbeschilderde bakstenen kapel boven een gepekte plint met driezijdig koor, zadeldak met daktegels. Voorgevel in neoclassicistische stijl.
ID: 84475 | Bouwkundig element
Heuvelhoekstraat (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen tegenover hoeve Ten Walle. Opgericht circa 1990 in rode baksteen op rechthoekig grondvlak met plint in gesinterde baksteen en onder pannen zadeldak. Beide topgevels afgewerkt met vlechtingen en aan de zijkanten afgedekt met rode daktegels.
ID: 84517 | Bouwkundig element
Kapellestraat 40 (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid, bij het kadaster is er pas sprake van een kapel vanaf 1876. De huidige kapel zou dateren van 1919. Kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevels. Terracottakleurige beschildering voor de plint, lijst onder de dakgoot, de aflijning van de trapgevel en bovenlicht van de deur.
ID: 84525 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.
ID: 84532 | Bouwkundig element
Kraaistraat (Dentergem)
Bakstenen veldkapel op rechthoekige plattegrond en onder pannen zadeldak, gelegen aan een weiland. Staat niet op de Vandermaelenkaart (circa 1850) maar wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, bepleisterd boogveld met opschrift.
ID: 84432 | Bouwkundig element
Kruisstraat (Dentergem)
Opgericht in 1919 als dank voor de behouden terugkeer van de kinderen uit de Eerste Wereldoorlog in opdracht van Maria Juliana Coussens. In 1979 gerestaureerd. Gelegen op de grens van Markegem en Dentergem. Baksteenbouw, gecementeerd met schijnvoegen, zijgevels in rode baksteen. Toegang via een dubbele houten deur in spitsboogopening, met daarboven een nis waar het opschrift "O.L.V.VAN LOURDES B.V.O."