Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 78908 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jacobshof

Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 78912 | Bouwkundig element

Pastorie van Oostkerke

St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 78995 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 42 (Damme)
Vrijstaande interbellumwoning opgetrokken volgens kadaster in 1929, met deels verharde voortuin afgescheiden van de straat door bakstenen pijlers waartussen ijzeren hekken. n Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat.


ID: 78784 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlienderhaag 11 (Damme)
Historische hoeve met losse bestanddelen rond een rechthoekig onverhard erf, deels beboomd en met moestuin. De hoeve is gelegen ten oosten langs de Landsdijk, naast de polderwaterloop "Zevengemete". Woonhuis ten noorden van het erf; de stal ten oosten in het verlengde van de woning, de schuur ten zuiden tegenover het huis. Begin-18de-eeuws boerenhuis van één opkamertravee + vier traveeën, onder pannen zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 78787 | Bouwkundig element

Hoeve

Vredestraat 9 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Natiënlaan. Achterin gelegen hoeve met indrukwekkend woonstalhuis net ten zuiden van de dorpskern, gebouwd midden 18de eeuw, zie jaartal 1752 boven de ingangsdeur van het boerenhuis. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, onder pannen zadeldaken met aandaken (nok evenwijdig met Vredestraat, Vlaamse pannen). Boerenhuis van twee opkamertraveeën + vijf traveeën van één bouwlaag. Stal en schuur.


ID: 78923 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 78753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 54609 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Blasiusparochie met tuin

Dorpsplaats 5 (De Haan)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin.