Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 38514 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 38485 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hemelrijkstraat 1 (De Pinte)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen op begraasd erf met ijzeren hek tussen overhoekse, gemetste pijlers met piramidebekroning.


ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 38493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van De Pinte

Kerkplein 8 (De Pinte)
Buitengoed uit 1847 op eenvoudig rechthoekig plattegrond, bepleisterd en geschilderd parement, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddak. Aanpassingen in 1881 als blijvend verblijf en parkaanleg met vijver en uitbreidingen in 1932. Omhaagd domein met kasteel, koetshuis uit midden 19de eeuw en paardenstallen van 1901 en ijzeren hek tussen ronde gecementeerde pijlers met bolornament.


ID: 38516 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kriekestraat 1 (De Pinte)
Tegenover de huidige ingangsdreef van het zogenaamde "Kasteel van Welden" gelegen huis (vermoedelijk dienstwoning van het kasteel) in omhaagde tuin met ijzeren hek aan gemetste pijlers.


ID: 38495 | Bouwkundig element

Hof te Groene Walle

Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.


ID: 38522 | Bouwkundig element

Hoevetje

Landuitstraat 31 (De Pinte)
Hoevetje op verhard, omhaagd erf met ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen pijlers, links met nis.


ID: 38498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hemelrijk

Mieregoed 51 (De Pinte)
Het huidige, laat-empire landhuis werd circa 1850 gebouwd in een park, aangelegd door plantkundige F. De Rudder, Bepleisterd en geschilderd kasteeltje van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak, in zijn huidige vorm daterend van uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met behouden kern van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 38527 | Bouwkundig element

Hoeve

Pont-Noord 19 (De Pinte)
Voormalig hoevetje op verhard erf met fraai ijzeren hek tussen gewitte pijlers met vaasbekroning, linker pijlers met nis en heiligenbeeldje achter glas. Aangepast woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. inks van hek, gewitte stallen onder lessenaarsdak en schuur.