667 resultaten
ID: 90149 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 59-61 (Tielt)
"N.V. Dubaere", in oorsprong als één pand in 1903 gebouwd voor de Brusselse hotelhouder Lodewijk Herregodts, die het in 1910 aan de Meulebeekse koopman Henri Dubaere verkoopt. Deze heeft circa 1890 een vellenhandel gestart die uitgroeit tot een haarsnijderij, groothandel in onder meer vellen, wol, lompen, textielafval en schroot. Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Lijstgevel met parement in gele siersteen met gebruik van donkerbruine plaketten voor plint en vensterpenanten.
ID: 86805 | Bouwkundig element
Oude Stationstraat 144 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gelegen ten noorden van de overweg aan de spoorlijn Gent - De Panne, gebouwd in 1897 bij de katoenweverij Maes, deels herbouwd na schade tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en heden in gebruik als kantoorgebouw. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vijfde en zesde travee gemarkeerd door afgeronde gestileerde ijzeren balkonleuning met uitkragende houders; deurvenster links. Derde travee als brede toegangstravee met vernieuwde rechthoekige bovenerker. Vleugeldeur met kleine roedeverdeling in bovenlicht. IJzeren voetschraper. Aan de oostzijde, langs de Klijtenstraat, hoge bakstenen tuinmuur met muurvakken onder aflijnende fries en penanten oplopend in lage pijlers; afdekking door pannen. Aan noord- en noordoostzijde, deels herbouwde bedrijfsgebouwen.
ID: 90180 | Bouwkundig element
Paanderstraat 117 (Tielt)
Mogelijk de voormalige 18de-eeuwse herberg "'t Scaeck", later "den Cleenen Paender" genoemd, met achterliggend bijgebouw weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met gecementeerd parement voorzien van schijnvoegen, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen; nieuw schrijnwerk en luiken.
ID: 90184 | Bouwkundig element
Paanderstraat 152 (Tielt)
Hoeve met woonhuis en voormalige mechanische zwingelarij volgens kadaster in 1928 voor de Meulebeekse vlaswerker Jules Tyberghien gebouwd.
ID: 90173 | Bouwkundig element
Paanderstraat 9 (Tielt)
Hoeve in oorsprong bestaande uit een tweewoonst met bijkomend landarbeidershuis aan de straat, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar landbouwer Ivo Claerhout uit Meulebeke.
ID: 90257 | Bouwkundig element
Tieltstraat 110 (Tielt)
Voormalige directeurswoning van het textielbedrijf "Libeco-Lagae N.V." (nummer 112), waarvan de bouw in 1946 in het kadaster geregistreerd wordt, uitgevoerd in opdracht van de "N.V. Anciens Etablissements Libeert & Co".
ID: 90259 | Bouwkundig element
Tieltstraat 133 (Tielt)
Woonhuis volgens kadaster in 1938 gebouwd voor de Meulebeekse handelaar Joseph Stragier.
ID: 86941 | Bouwkundig element
Tramstraat 31 (Tielt)
Voormalige weverij "Joseph Van Haute en Franz Impe", gebouwd in 1935 in de noordoostelijke hoek van de tuin van het herenhuis Sint-Janstraat nummer 42; heden handelszaak.
ID: 90265 | Bouwkundig element
Veldstraat 104 (Tielt)
Achteringelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis gedateerd "1769" (ankers zuidzijgevel). Het erf van de hoeve bevindt zich nabij het voormalige, dubbel omwalde opperhof van het "Goed ter Deve", een leengoed gelegen aan de Devebeek en voor het eerst in 1551 vermeld.
ID: 87435 | Bouwkundig element
Lichterveldestraat 21 (Torhout)
Burgerhuis van circa 1937. Volgens het kadaster wordt in 1937 een groter perceel (tuin) gesplitst in twee waarop twee huizen (nummers 19, 21) worden gebouwd door de familie Vanneste, Torhoutse schoenhandelaren en -fabrikanten. In 1957 wordt het achterliggend schoenfabriekje bij het huis genomen. Interbellumwoning onder hoog oplopend pannen zadeldak. Markerend materiaalgebruik van gele en bruine geglazuurde baksteen, en beton voor dragende structuren en luifel (mogelijk ook voor de horizontaliserende balkonleuningen), deels bezet met geglazuurde tegeltjes.