Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

666 resultaten


ID: 87005 | Bouwkundig element

Burgerhuis met fabrieksgebouwen

Deinsesteenweg 242-244 (Tielt)
19de-eeuwse laatclassicistische burgerwoning met restanten van bijhorende fabrieksgebouwen van mouterij Labens, later weverij Desplenter - Labens. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Achtergelegen magazijn van twee bouwlagen. Langsheen de Hoogmolenweg staat nog het restant van de weverij uit 1922-1923 die in 1953 is aangepast.


ID: 86599 | Bouwkundig element

Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Feestewegel 15 (Tielt)
Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat.


ID: 86644 | Bouwkundig element

Directeurswoning en weverij

Gruuthusestraat 42-44 (Tielt)
Voormalige directeurswoning en weverij, voorheen gekend als 't Wollefabriekske, opgericht in 1901 door de textielfabrikanten Jules Janssens en zijn schoonbroer Xavier Michot. Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achterin gelegen voormalige weverij, opgevat als een complex van twee bouwlagen onder plat dak met bakstenen parement en grote vensters.


ID: 86676 | Bouwkundig element

Wollewascherij-matrassenmakerij

Hulststraat 11 (Tielt)
Voormalig atelier voor de productie van matrassen en gewatteerde bedspreien, in 1935 ontstaan als uitbreiding van een eerder opgetrokken kleiner magazijn. Haaks op de straat ingeplant bakstenen complex van vier traveeën aan de straatzijde, acht traveeën diep en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86695 | Bouwkundig element

Huis Priem

Ieperstraat 45 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis "Huis Priem", gebouwd in 1874 (zie bouwaanvraag en jaartalsteen in achtergevel) in opdracht van dokter Theophile Priem wiens praktijk gelegen is aan de zuidzijde van de straat. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond. Accent op brede poorttravee links door middel van balkon met fraaie gietijzeren leuning op zware voluutconsoles. Tweeledige rechthoekige poort met bovenlicht. Getraliede segmentbogige kelderopeningen. Sobere bakstenen achtergevel met gepekte plint waarin jaartalsteen met "1874". Aan de oostzijde, haakse achterbouw, restant van de voormalige werkplaatsen horend bij de leerlooierij.


ID: 86712 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit interbellum

Kasteelstraat 102 (Tielt)
Woonhuis met lichte art-deco-inslag en voormalig confectieatelier, gebouwd in 1930 in opdracht van Paul Van Daele. Het achterliggende atelier wordt naderhand nog uitgebreid. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel met brede betonnen bovenlijsten van rechthoekige muuropeningen; natuurstenen plint. Bewaard houtwerk met decoratieve roedeverdeling van bovenlichten (gekleurd glas). Deels beglaasde deur met fraai geometrisch ijzeren hekwerk. Links, toegang tot binnenplaats met achterliggend bijgebouw via garagepoort met bovenlicht.


ID: 86714 | Bouwkundig element

Villa en katoenweverij

Kasteelstraat 127 (Tielt)
Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede. Vrijstaand herenhuis, gelegen op opgehoogd terrein met diepe aangelegde voortuin, afgezet met boord in breuksteen. Voorliggend terras toegankelijk via natuurstenen steektrap, beide voorzien van smeedijzeren leuning. Heden volledig roodgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder hoog mansardedak. Nieuwe deur waarboven balkon met natuurstenen voetstuk op consoles en ijzeren leuning. Aan oostzijde, achteruitspringende annex met puntgevel en uitkragende onderbouw opengewerkt door drieledige vensterpartij.


ID: 86805 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Oude Stationstraat 144 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gelegen ten noorden van de overweg aan de spoorlijn Gent - De Panne, gebouwd in 1897 bij de katoenweverij Maes, deels herbouwd na schade tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en heden in gebruik als kantoorgebouw. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vijfde en zesde travee gemarkeerd door afgeronde gestileerde ijzeren balkonleuning met uitkragende houders; deurvenster links. Derde travee als brede toegangstravee met vernieuwde rechthoekige bovenerker. Vleugeldeur met kleine roedeverdeling in bovenlicht. IJzeren voetschraper. Aan de oostzijde, langs de Klijtenstraat, hoge bakstenen tuinmuur met muurvakken onder aflijnende fries en penanten oplopend in lage pijlers; afdekking door pannen. Aan noord- en noordoostzijde, deels herbouwde bedrijfsgebouwen.


ID: 86941 | Bouwkundig element

Weverij Joseph Van Haute en Franz Impe

Tramstraat 31 (Tielt)
Voormalige weverij "Joseph Van Haute en Franz Impe", gebouwd in 1935 in de noordoostelijke hoek van de tuin van het herenhuis Sint-Janstraat nummer 42; heden handelszaak.


ID: 87435 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lichterveldestraat 21 (Torhout)
Burgerhuis van circa 1937. Volgens het kadaster wordt in 1937 een groter perceel (tuin) gesplitst in twee waarop twee huizen (nummers 19, 21) worden gebouwd door de familie Vanneste, Torhoutse schoenhandelaren en -fabrikanten. In 1957 wordt het achterliggend schoenfabriekje bij het huis genomen. Interbellumwoning onder hoog oplopend pannen zadeldak. Markerend materiaalgebruik van gele en bruine geglazuurde baksteen, en beton voor dragende structuren en luifel (mogelijk ook voor de horizontaliserende balkonleuningen), deels bezet met geglazuurde tegeltjes.