558 resultaten
ID: 32994 | Bouwkundig element
Sint Denijsplaats 11 (Wervik)
Voormalige brouwerij zogenaamd "Belle vue", in 1976 aangepast tot het onthaalcentrum "De Gaper" naar ontwerp van architect W. Barthier (Ieper). Opgericht in de loop van de 19de eeuw tengevolge de samensmelting van twee oudere brouwerijen zogenaamd "Den Fransche Schild" en "Het Gouden Hoofd"; wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en naar verluidt gebruikt tot in het begin van de jaren 1960.
ID: 32930 | Bouwkundig element
Speldenstraat 127 (Wervik)
Semigesloten hoeve met lage, bakstenen bestanddelen onder geknikte zadeldaken met overstekende dakrand op modillons, rondom een onverhard erf met gekasseide stoep voor het boerenhuis; 19de-eeuws en mogelijk hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Afgezonderde tabaksast en moestuin ten noorden.
ID: 32999 | Bouwkundig element
Stokstraat (Wervik)
Neogotische wegkapel beschaduwd door twee linden aan de oprit van de wederopbouwhoeve zogenaamd "Ter Ley" uit het begin van de jaren 1920 met losse bestanddelen en afgezonderde tabaksast.
ID: 32998 | Bouwkundig element
Stokstraat 3 (Wervik)
Oorspronkelijk omwalde herenhoeve met losse bestanddelen; poort- en nutsgebouwen, thans samenhangend tengevolge latere uitbreidingen en toevoegingen, zie onder meer tabaksast; voornamelijk uitzicht uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, ook hersteld na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 32937 | Bouwkundig element
Vagevuurstraat 12 (Wervik)
Historische hoeve van het voormalig leengoed Wambeke. Eertijds grootse, rechthoekige omwalde hoeve, zie Ferrariskaart van 1770-1778. Semigesloten hoeve; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een begrint rechthoekig erf; onder meer grijsgeschilderde erfgevels op gecementeerde plint. Afgezonderd, voormalig cichoreiloodsje van 1902, heden tabaksast.
ID: 32942 | Bouwkundig element
Wolvenstraat 1 (Wervik)
Langgestrekt wederopbouwhoevetje aansluitend bij de regionale hoevebouw, zie opstelling, indeling, bouwmaterialen en streekeigen bouwelementen; afgezonderde tabaksast ten noordwesten.
ID: 84974 | Bouwkundig element
Korte Massemsesteenweg 36-38 (Wetteren)
Burgerhuis van 1881 gebouwd in opdracht van fabrikant J. Vercauteren. Later ingericht als brouwerswoning. In binnenblok gelegen brouwerijgebouw, opgericht in 1873, met achterliggende grote tuin. Achteraan gelegen hoptoren met vierkante plattegrond. Twee links aan de straat aanpalende huizen van circa 1927 in opdracht van brouwer J. Meganck gebouwd als woonhuis en herberg naar ontwerp van bouwmeester O. De Vuyst.
ID: 71315 | Bouwkundig element
Dadizelestraat 63 (Wevelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aangeduid als omwalde hoeve met losstaande bestanddelen op de Atlas der Buurtwegen (1845). Thans, hoeve met behouden volumes van rode verankerde baksteen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), omwalling enkel bewaard ten noordwesten.
ID: 71316 | Bouwkundig element
Dadizelestraat 64 (Wevelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Zuidelijk erftoegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Ten noorden, het woonhuis, ten oosten de schuur en ten westen, stal en ast met heiligennis in zuidgevel.
ID: 71684 | Bouwkundig element
Driemasten 63 (Wevelgem)
Op de Ferrariskaart van 1770-1778 aangeduid als hoeve met losse bestanddelen. De Atlas de Buurtwegen van 1843 toont een deels omwalde hoeve met losse bestanddelen, maar met andere opstelling dan nu. Huidige gebouwen uit het eind van de 19de eeuw.