Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 26632 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Bavo

Spanjeveerstraat (Gent)
Oudste vermelding van de kapel in 1649. Gebouwd op de plaats waar de Heilige Bavo zijn cel had. Heropgebouwd in 1689, afgebroken tijdens de Franse revolutie en heropgebouwd in 1868. Bak- en zandstenen gebouwtje in neoromaanse stijl.


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 21246 | Bouwkundig element

Kloostergang en kapel

Theresianenstraat 7 (Gent)
Bakstenen gebouw, gelegen achterin een ommuurde tuin, op het vroegere terrein van het karmelietessenklooster. Van 1844 tot 1877 Huis van Bermhartigheid voor Boetvaardige Dochters. In dit complex is één van de onderkelderde 17de-eeuwse kloostergangen van het voormalige karmelietessenklooster bewaard. Ernaast bakstenen 19de-eeuwse kapel onder zadeldak, verlicht door rondboogvensters met gebrandschilderde ramen.


ID: 21247 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 19887 | Bouwkundig element

Abdij Nieuwen-Bosch

Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)
Grotendeels behouden 17de-eeuwse gebouwen, met uitzondering van het gesloopte kwartier van de abdis en de in begin 19de eeuw door brand vernielde gebouwen. De oude kloostergang bestond uit rondom een niet volledig gesloten rechthoekig hof gerangschikte panden en een kapel met westtoren aan de noordelijke kant van de hof. De kapel werd aanzienlijk verfraaid eind tweede kwart 17de eeuw. In de 18de eeuw werden de overige kloostergebouwen vergroot en verbouwd naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Nog latere uitbreidingen.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.


ID: 26831 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Visitatiestraat 2 (Gent)
De barokkapel gebouwd in 1720-1721 in opdracht van bisschop Philippus van der Noot bevindt zich op de Kapelle- of Sint-Amandsberg, de hoogste en enig overblijvende duinheuvel van Sint-Amandsberg. Eénbeukige kapel van vier traveeën met driezijdig afgesloten koor.


ID: 26833 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Visitatiestraat 3-5 (Gent)
Eerste aankoop van gronden voor de congregatie aan de Visitatiestraat begrepen tussen de Gerard- en de Halvemaanstraat in 1848. Oprichting van de lagere school en het noviciaat in 1850 en inzegening van de eerste gebouwen. Nadien stelselmatig uitgebreid met nieuwe afdelingen onder meer oprichting van de normaalschool in 1888. Neogotische tuinkapel, vermoedelijk opgetrokken in het derde kwart van de 19de eeuw. Heilige Jozefkapel gebouwd in 1870 ter vervanging van de kleine oude kloosterkapel.


ID: 26941 | Bouwkundig element

Rustoord en school van Sint-Jozef

Vroonstalledries 22 (Gent)
Respectievelijk gesticht in de jaren 1830 en '50. Stond tot 1979 onder leiding van de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. In 1900 betrokken de zusters de nieuwe gebouwen opgetrokken met een gift van de familie Gheldolf.


ID: 26918 | Bouwkundig element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande

Winkelwarande (Gent)
Bedevaartkapel, omringd door linden en volgens overlevering gesticht in de 16de eeuw ingevolge een belofte door een Spaans officier. Vergroot heropgebouwd in 1863 in neobarokstijl en volgens kadastergegevens vergroot in 1887. Eenbeukige kapel van drie traveeën onder zadeldak en driezijdige koorsluiting met houten dakruiter.