3551 resultaten
ID: 300800 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lubbeeksestraat 11 (Boutersem)
Eclectische villa die na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919 werd heropgebouwd in eclectische stijl door Clement Peten. De oostvleugel van de voormalige hoeve werd heringericht als remise en stallen van de stoeterij. Omgeven door een informele 'herenboerentuin' (31 are) aangelegd circa 1860, met groentekelder en beplantingsheuvel; enkele monumentale bomen uit oorspronkelijke beplanting.
ID: 300805 | Landschappelijk element
Lubbeeksestraat 13 (Boutersem)
Traditionele pastorie uit de 18de eeuw met bijgebouw en pastorietuin van 55 are, met typische dualiteit: een bij de pastorie aansluitend blok boomgaard-moestuin en, aan de overkant van de Kleine Beek, een in 1878 'landschappelijk' aangelegd perceel 'lustgrond' met ringvormige vijver, brugje en sierbomen (bruine beuken en varenbeuk).
ID: 41586 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoriestraat 70 (Boutersem)
De pastorie van Butsel is een eind 18de-eeuws bak- en zandstenen dubbelhuis met twee verdiepingen. De Pastorietuin van circa 50 are is omgeven door een 19de-eeuwse tuinmuur en binnenin bevinden zich enkele restanten van oude beplanting.
ID: 300798 | Landschappelijk element
Vertrijksestraat 1 (Boutersem)
Pastorietuin, circa 80 are, met typische dualiteit: een bij de (in 1953 herbouwde) pastorie aansluitend vlak perceel (vroeger met een padenkruis) en een golvend, 'landschappelijk' aangelegd perceel met linden en een heuveltje met oude bruine beuken.
ID: 73918 | Bouwkundig element
Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.
ID: 73891 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsestraat 100-102, Toepkapelstraat 11 (Brakel)
Afgesloten parkdomein van circa 28 hectare op heuvelflank, in opdracht van F. Hoebeke aangelegd om de zuiverheid van het bronwater van de Top Bronnen te verzekeren, palend aan domein van Kasteel van de Top Bronnen en gelijknamig bijhorend bedrijf. Landschappelijke tuin met typische pittoreske aanleg, met veelheid aan boomsoorten en bouwkundige elementen.
ID: 73757 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 102 (Brakel)
Neoclassicistisch gebouw rond 1873 opgetrokken; in 1888 aangekocht door F. Hoebeke, oprichter van Top Bronnen. Bottelarij opgestart in 1905 en vernieuwd in de jaren 1950. Kasteel vergroot in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oeils-de-boeuf in mansardedak. Toegang via fraai gietijzeren hek aan gecementeerde hekpijlers met siervazen.
ID: 73765 | Bouwkundig element
Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg. Boerenwoning met schuur, bakhuis en stallen minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, in het tweede kwart van de 20ste eeuw vergroot en uitgebreid. Gekasseid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen schuur en loods.
ID: 73768 | Bouwkundig element
Gauwstraat 7 (Brakel)
Villa naar verluidt in 1938 naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) in opdracht van veearts Vanderhauwaert gebouwd. Geelbakstenen breedhuis van twee bouwlagen, drie traveeën met dubbelhuisopstand + rechts poorttravee; schilddak (kunstleien) met zinken nokbekroningen.
ID: 73784 | Bouwkundig element
Jagersstraat 30 (Brakel)
Hoevetje, volgens kadastergegevens in kern minstens opklimmend tot eerste kwart 19de eeuw, in derde kwart 19de eeuw verlengd in noordoostelijke richting en later nog aangepast.