Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1875 resultaten


ID: 38084 | Bouwkundig element

Hoeve

Pontstraat 160 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve, samen met de hoeve nummer 162 binnen één rechthoekige omwalling, mogelijk oorspronkelijk respectievelijk opper- en neerhof van een vroegere site met walgracht. Open hoeve op verhard erf; toegangsdreef en ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers ten westen. Woonhuis op terp, acht traveeën onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. imposante bakstenen schuur, op de linker zijgevel gedateerd 1882.


ID: 38142 | Bouwkundig element

Hoeve Varingshof

Varingstraat 6 (Deinze)
Grote achterin gelegen hoeve, vroeger met landbouwstokerij, met woonhuis mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en dienstgebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf toegankelijk via een 18de-eeuws poortgebouw en lange populierendreef; errond omhaagde weiden. Links, bij het begin van de dreef, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond uit 1874.


ID: 302734 | Landschappelijk element

Toegangsdreef van Amerikaanse eik bij Kasteel van Hansbeke

Warandestraat (Deinze)
Kasteeldreef van 215 meter lang, bestaande uit vier bomenrijen en is te situeren tussen het monumentale toegangshek en het Kasteel van Hansbeke. De dreef is aangeplant met Amerikaanse eik en dit ter vervanging van een oude aftakelende beukendreef. Eén zwaar ontwikkelde beuk is overgebleven uit de oude dreef en staat rechts bij de inkom.


ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.


ID: 48676 | Bouwkundig element

Lustdomein van de abt van de abdij van Affligem

Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In de ankerplaats komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 213815 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Kapellestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84523 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wakken

Kasteeldreef 6-9 (Dentergem)
Kasteeldomein toegankelijk iva smalle rechte dreef met recente leilinden, aan straatzijde bakstenen hekpijlers. Voor het neoclassicistische kasteel van circa 1840 een open plaats met een schandpaal, ten noorden van de binnenplaats het voormalige koetshuis. Omwald kasteel met walgracht met boogbrug.


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 213816 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Oosthoekstraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.