Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 48148 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Franz Courtensstraat 5, Kazernestraat 2 (Dendermonde)
Hoekhuis, naar een ontwerp van 1922 van de hand van architect Hubert De Maen uit Lokeren. Opgetrokken in opdracht van de weduwe J. Van Mossevelde die tevens een aansluitende huizenrij langs de Kazernestraat nummer 6-18 liet bouwen, naar een ontwerp van dezelfde architect. Volumewerking door licht in- en uitspringende gevelvlakken. Aanpalend volume langs de Kazernestraat nummer 2, uit dezelfde bouwfase en naar het ontwerp van dezelfde architect. Eén bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.


ID: 49010 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café Sint-Joris

Grote Markt 38 (Dendermonde)
Hoekhuis dat het huizenblok met nummers 33-38, dat na de totale vernieling in 1914 door de stad heropgebouwd werd in neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920, ten oosten afsluit. Om het Justitieplein te kunnen vergroten werd het aanpalende hoekhuis nummer 39 niet heropgebouwd en werd nummer 38 bijgevolg omgevormd tot een driegevelwoning. De voormalige herberg is opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met verspringende trapgevels en verwerking van Euvillesteen.


ID: 48384 | Bouwkundig element

Schipperskapelleke

Hoofdstraat (Dendermonde)
Schuin ingeplant roodbakstenen pijlerkapelletje onder vernieuwd zadeldak in mechanische pannen voorzien van ijzeren topkruis, getrapte daklijst in de zijgevels. Oprichtingsdatum niet bekend.


ID: 48374 | Bouwkundig element

Lagere school

Hoofdstraat 18 (Dendermonde)
In 1903 opgericht door zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie van Beveren-Waas op verzoek van monseigneur Stillemans als gemengde lagere school. De oorspronkelijk gebouwen naar ontwerp van aannemer-architect Joseph Tas, bestonden uit twee schoollokalen en een klein verblijf voor de zusters, meermaals verbouwd en uitgebreid. Haaks op de straat ingeplant gebouw, bestaande uit drie onderscheiden volumes, aan ommuurde speelplaats.


ID: 48377 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Hoofdstraat 46 (Dendermonde)
Alleenstaand roodbakstenen woonhuis, gebouwd in 1900 en getypeerd door lange gevelankers, met lijstgevel van anderhalve bouwlaag en drie traveeën op een witgeschilderde plint, onder zadeldak.


ID: 48381 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Hoofdstraat 66 (Dendermonde)
Deels vrijstaand, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1859 en in 1870 vergroot met een landgebouwtje op achtererf dat in 1894 met het woonhuis aan de straat verbonden werd.


ID: 48391 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Koebosstraat 75 (Dendermonde)
Hoeve met ommuurd deels met gras begroeid erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen vernieuwde pijlers. Achterin gelegen boerenwoning met landgebouw met L-vormige plattegrond, al aangeduid op het Land- en Kaartboek van Appels van 1783-1784. In de bakstenen muur rond de hoeve ingewerkte kapel.


ID: 308335 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Langestraat (Dendermonde)
Pijlerkapel vermoedelijk van 1785, gelegen aan het begin van een erfoprit.


ID: 48974 | Bouwkundig element

Notariskantoor

Leopoldlaan 13 (Dendermonde)
Op de plaats van deze woning, palend aan de straat, werd volgens kadastergegevens omstreeks 1897 een pand opgericht door de nieuwe eigenaar notaris Van Dorpe. Het gebouwtje hoorde bij de voormalige directeurswoning van L. Gorus-De Block en was bestemd als bureel.