Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 133358 | Landschappelijk element

Haagbeukenhaag als schermbeplanting

Hoevestraat 67 (Sint-Genesius-Rode)
Langs de zuid oostgevel van de Boesdaalhoeve staat een scheerhaag van haagbeuk. In dit deel van de hoeve waren de stallen ondergebracht en werd de haag geplant als schermbeplanting.


ID: 130770 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Visserspad (Sint-Genesius-Rode)
Langs het Visserspad werd in 2007 een oude uitgegroeide meidoornhaag volgens hedendaagse inzichten gelegd, dit is een vlechttechniek waarbij de haag als afsluiting ondoordringbaar wordt gemaakt. Dit gebeurde echter zonder voorafgaande verjonging op zwaar hout. Indien deze haag weer op voldoende wijze regenereert dan biedt deze toegepaste techniek mogelijkheden voor het onderhoud van sterk uitgegroeide en verwaarloosde meidoornhagen.


ID: 14753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornstraat 73 (Sint-Gillis-Waas)
Open hoeve bestaande uit woonhuis, bietenbewaarkeldertje en dwarsschuur onder afgewolfd dak met opwaartse welving boven de menpoort en nog gedeeltelijk houten wanden. Het beboomd erf, aan de straatzijde afgezoomd door een meidoornhaag is verminkt door een modern woonhuis, terwijl het oude vandaag dienst doet als bergschuur.


ID: 300396 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vrijheidsboom

Dries (Sint-Gillis-Waas)
De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.


ID: 308954 | Landschappelijk element

Dries Sint-Pauwels

Dries (Sint-Gillis-Waas)
In Sint-Pauwels komen meerdere straten bijeen op een driehoekig grasplein, de Dries. De dries is nog steeds onbebouwd en ingericht als grasveld langs drie zijden afgeboord met een rij gekandelaarde platanen.


ID: 132046 | Landschappelijk element

Op enen stam gezette meidoorn Fort Bedmar

Fort Bedmarstraat (Sint-Gillis-Waas)
Dicht bij de grens met Nederland en binnen de contouren van het historische Fort Bedmar staat langs de Fort Bedmarstraat een op stam gezette meidoorn. De meidoorn had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 120 cm, een hoogte van 11 meter en een kruindoormeter van 11 meter. Op stam gezette meidoorns met dergelijke afmetingen zijn uiterst zeldzaam.


ID: 14892 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twistkapellen met omgeving

Grouwesteenstraat (Sint-Gillis-Waas)
Twee bakstenen constructies, begin 19de eeuw gebouwd onder de vorm van ommegangkapelletjes met de voorzijde naar elkaar gekeerd. Beide kapelletjes staan op een ovaal pleintje met 7 lindes.


ID: 300399 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
De opgaande linde bij het oud gemeentehuis is aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was ook een linde. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 14781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kerkstraat 37 (Sint-Gillis-Waas)
Alleenstaand herenhuis met omheinde voortuin waarin monumentale rode beuk en twee esdoorns. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw aangepast. Achtertuin met vijver


ID: 14899 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin

Pastorijstraat 7 (Sint-Gillis-Waas)
De bakstenen pastorie met tuin uit de 19de eeuw is gelegen op een omwalde site die vermoedelijk teruggaat tot de 16de eeuw. De grachten rondom de pastorie zijn nog intact en worden gemarkeerd door bomenrijen. Het pand bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Langs beide zijden werden aanbouwsels opgetrokken van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Net buiten de wal werd in 1884 een neogotische kapel van één travee breed en drie traveeën diep opgetrokken.