Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 83801 | Bouwkundig element

Boerderij

Shondstraat 23 (Sint-Gillis-Waas)
Boerderij met woonhuis, schuur en braskot op begraasd erf met meidoornhaag.


ID: 132041 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Onze-Lieve-Vrouwkapel

Berkelei (Sint-Katelijne-Waver)
De zuidwest-noordoost lopende toegangsdreef van gekandelaarde zomerlindes naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel vertrekt van de Berkelei en loopt hier evenwijdig mee. Dendrochronologisch onderzoek in 2013 heeft uitgemaakt dat het kapeldreefje werd geplant in het laatste decennium van de 19de eeuw (na 1888).


ID: 3258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Michiels

Groenstraat 9-11 (Sint-Katelijne-Waver)
Het neoclassicistisch Sint-Michielskasteel wordt omgeven door een deels omgracht park en is bereikbaar via een kastanjedreef.


ID: 300125 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlindes Borgersteinhoeve

Hoeveweg 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Twee gekandelaarde zomerlindes aan de toegang van de Borgersteinhoeve. De twee bomen flankeren de toegangsbrug over de omwalling van de site Borgerstein. De bomen werden aangeplant als welkomstbomen waarvan men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 307565 | Landschappelijk element

Perelaar

Midzelen 25 (Sint-Katelijne-Waver)
Aan de toegang tot de oude abdijhoeve ‘Midzelen’, waar nu het ‘Museum van de Mechelse groentestreek’ in is ondergebracht, staat een oude perelaar. Deze boom is wellicht nog een relict van de voormalige huisweideboomgaard.


ID: 3267 | Bouwkundig element

Midzeelhoeve I

Midzelen 27 (Sint-Katelijne-Waver)
Gerestaureerd, verankerd, bakstenen woonstalhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met jaarankers 1701 in oostelijk aandak.


ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Rozendaal

Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.


ID: 131465 | Landschappelijk element

Knoteikenrij langs de Uilelei

Uilelei (Sint-Katelijne-Waver)
De knotbomenrij van zomereik (Quercus robur) langs de westzijde van de Uilelei, ten noordoosten van de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, bestaat uit een twintigtal knoteiken.


ID: 300279 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
Dit gebied is een open poldergebied opgebouwd uit pleistoceen dekzand afgedekt door een marien kleipakket. Op de zandruggen die het vlakke polderlandschap doorbreken liggen de dorpen ingeplant evenals de Graaf Jansdijk uit de 14de eeuw. De kreekrestanten met rietkragen, bomenrijen of graslanden zijn relicten van vroegere overstromingen. De polders werden ingedijkt in de 17de eeuw en worden gekenmerkt door een systematische ontginning in grote en regelmatige kavels.


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.