Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

828 resultaten


ID: 88051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark de Valkaart

Stationsstraat 99, 129 (Oostkamp)
Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken van 1877. Bepleisterde villa van circa 1953, geïnspireerd op de cottagearchitectuur, op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden, vijvers/waterpartijen en enkele oudere parkbomen. Bijgebouw, oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. In het park staat een pijlerkapelletje, gebouwd in 2001, in witgeschilderde baksteen onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje, omringd door een lindeboom en enkele taxussen.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.


ID: 300818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Harcourt met park

Maurits Noëstraat 99 (Oud-Heverlee)
In 1828 brak Joseph Braeckmans, burgemeester van Oud-Heverlee het 17de- of 18de-eeuwse gebouwencomplex op de voormalige feodale burchtmotte helemaal af om er een villa en een koetshuis te bouwen. In de helling achter het kasteel, is een bakstenen keldergewelf bewaard. Omgrachte site, nu met informele beplanting met vooral moerascipressen uit de jaren 1920.


ID: 300816 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Chantilly met tuin

Naamsesteenweg 2 (Oud-Heverlee)
Cottage villa van 1917, gebouwd voor de Leuvense industrieel Leon Van Leeuw, gelegen in een door bomen overschaduwde tuin. Aan de rand van een door Van Leeuw aangekocht bosperceel, dat bij de tuin werd ingelijfd, werd een paardenstal opgetrokken.


ID: 308014 | Landschappelijk element

Corsendonkse dreef

Corsendonkse Dreef (Oud-Turnhout)
De Corsendonkse dreef is een gefragmenteerde, twee kilometer lange, dreef die loopt van de voormalige priorij van Corsendonk tot aan de steenweg op Mol.


ID: 130696 | Landschappelijk element

Oude gekandelaarde eik

Stouteweg (Oudenaarde)
De gekandelaarde eik staat op het openbare domein en ongeveer 10 meter verwijderd van het kruispunt met Pladutse en Schaapsputte. De boom is waarschijnlijk nog een restant uit de 18de-eeuwse erfbeplanting die we zien op de Ferrariskaart. De boom heeft een holle stam en meet een stamomtrek van circa 4 meter.


ID: 300035 | Landschappelijk element

Oude kaphaag met es, haagbeuk, eik en veldesdoorn

Varent (Oudenaarde)
Ten noorden van een laaggelegen terrein voorkomt men met een beplant talud de verdere erosie van de hoger gelegen gronden. De beplanting bestaat uit een oude gemengde kaphaag van es, haagbeuk, eik en veldesdoorn. In het talud wordt het kwelwater van een bron in een gracht opgevangen. De ingewerkte lange gracht verloopt verder in het talud en voorkomt hierdoor moerasvorming aan de basis.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


ID: 132508 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op Kruisberg

Gruitrode (Oudsbergen)
De Kruisberg (Kijktorenberg) is een landduin gelegen op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. De wintereiken hakhoutstoven zijn markante elementen in het landschap. Het betreft hier een autochtone populatie van wintereik (Quercus petraea) waardoor het gebied vanzelfsprekend een grote dendrologische waarde heeft. Deze wintereiken hakhoutstoven, in de volksmond ook 'winterstoven' of 'strubben' genoemd, zouden zijn aangeplant om het stuiven van het zand tegen te beperken.


ID: 301513 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Breekiezel (Oudsbergen)
Hoekboom bij een splitsing van wegen. Deze robuuste eik markeert een wegsplitsing tussen de huidige N730 en Breekiezel in Meeuwen-Gruitrode. Volgens de Atlas der Buurtwegen (1841) (dus vóór de aanleg van de Gewestweg) was de plaats waar nu de knoteik staat een groot perceel dat toen met dennen was bebost en gelegen langs buurtweg 61 in Gruitrode. Mogelijk is de boom geplant naar aanleiding van de aanleg van de verbindingsweg met Bree en markeert hij er, bij het kruispunt, een hoek van een kadastraal perceel.