559 resultaten


ID: 302177 | Landschappelijk element

Twee geënte bruine beuken

Wegvoeringstraat 44 (Wetteren)
Collectie parkbomen in de stadstuin van de neoclassicistische burgerwoning, bestaande uit twee geënte bruine beuken, een Amerikaanse tulpenboom en een geënte gewone esdoorn met bonte bladeren.


ID: 301975 | Landschappelijk element

Berceau van bruine beuk in kasteelpark Vanackere

Wevelgem (Wevelgem)
In het noordoostelijke deel van het kasteelpark, aansluitend bij het gemeentelijk zwembad van Wevelgem, is er een berceau van circa 75 meter lang die in oorsprong is aangelegd bij de grens van het park. De berceau was er voor voor de bewoners van het kasteel die er volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met bruine beuk en is op het moment van de inventarisatie toe aan een grondige restauratie. Een belangrijk deel van de berceau is door schaduwdruk en windworp beschadigd, de stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 134146 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 2-4 (Wezembeek-Oppem)
Eclectisch kasteel uit de 19de eeuw met kasteelpark in landschappelijke stijl van bijna 4,5 hectare, aangelegd in de jaren 1870 in een voormalig kloosterdomein op een naar het noordoosten afhellend terrein; het kasteel werd rond 1880 met neobarok stucwerk versierd; voor één derde bebost, tot recent met een vijvertje.


ID: 305228 | Landschappelijk element

Toegangsdreef 't Fonteintje

Blaasveld (Willebroek)
Op de grens van het moerasgebied het Klein Broek en het Schotelveld loopt een onverharde dreef naar 't Fonteintje. De dreef is langs weerszijden beplant met opgaande beuken, zowel gewone als rode beuk. Reeds op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris is er een duidelijk scheiding tussen het broekgebied bij Blaasveld en de landbouwgronden die aansluiten bij Heffen. Hier loopt ook de administratieve grens tussen Mechelen en Brabant. Op de topografische kaart van Vandermaelen wordt een eerste maal een gebouw aangeduid en de Poppkaart vermeldt hier de 'Broeck Weg'. Deze dreef werd vermoedelijk aangelegd als hoofdtoegang tot het gebouw, het latere Fonteintje. De weg liep oorspronkelijk verder door langs het broek om aan te sluiten op de oostelijke kasteeldreef van Blaasveld.


ID: 133097 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomenrijen

Boskapeldreef zn. (Wingene)
De boskapel werd ingeplant op het einde van een perceel dat als kapelhof werd ingericht. De toegang tot de kapel verloopt over de lengte van het perceel en wordt er geflankeerd door bomenrijen van opgaande beuk en zomereik.


ID: 205755 | Bouwkundig element

Hoeve Het Heerschip ter Haerschaere

Tieltsteenweg 21 (Wingene)
Oorspronkelijk genoemd "Het Heerschip ter Haerschaere", een achterleen van St.-Amansche-Wingene.


ID: 133099 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat zn (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.


ID: 300892 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen bij hoevetje

Anzegemseweg zonder nummer, Groenstraat zonder nummer (Wortegem-Petegem)
De goed onderhouden, oude afsluitingshagen bij het hoevetje bestaan uit vijf te onderscheiden onderdelen. Naast scheerhagen van haagbeuk, beuk, hulst en haagliguster is er ook een op stam gezette hulst. Tegen de noorwestzijde van het erf bevindt zich een scheerhaag van ruwe iep wat eerder uitzonderlijk is.


ID: 300166 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bomen

Ginhoven zonder nummer (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.


ID: 134152 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Mariadal

Hector Henneaulaan, Kouterweg, Maria Dallaan, Parklaan (Zaventem)
Kasteeldomein Mariedal, huidig gemeentelijk park van circa 5 hectare met twee vijvers, in 1938 ontstaan uit de samenvoeging van het hof Ter Meeren en het pachthof van Ophem, twee landschappelijke kasteeldomeinen met vijvers uit het einde van de 19de eeuw; pinetum van 1962; recente heraanleg met verharding van paden en oevers.