Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

562 resultaten


ID: 308246 | Archeologisch geheel

Vicus van Rumst

Abdon Braeckmansstraat, Molenbergstraat, Molenveld, Romeins Veld, Steenberghoekstraat, Veerstraat (Rumst)
Rumst is een gemeente in het zuidwesten van de provincie Antwerpen en ligt op een dekzandrug in een landschap dat doorsneden wordt door rivieren. Van nature is dit een zeer strategische plek. De vele archeologische vondsten in Rumst wijzen op een belangrijke Romeinse nederzetting op het kruispunt van de Romeinse heirbaan Bavay-Bergen-Asse-Utrecht en de rivieren Rupel, Dijle en Nete.


ID: 2178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof te Melis

Kasteeldreef 32 (Puurs-Sint-Amands)
Een omgracht geheel, bestaande uit een voorhof met bijgebouwen en het eigenlijke kasteelcomplex met verschillende volumes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gelegen binnen een omgracht en met dreven doorsneden park dat reeds op de Ferrariskaart is afgebeeld .


ID: 130755 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zilverlinde

Sellaerstraat (Steenokkerzeel)
De zilverlinde (Tilia tomentosa) bevindt zich op de hoek van de Sellaertstraat met de Stationslaan te Melsbroek (deelgemeente van Steenokkerzeel).


ID: 40179 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Amelgem

Amelgemstraat 9 (Meise)
De hoeve Groot Amelgem bestaat uit los verspreide bestanddelen uit de 17de-18de eeuw: een boerenwoning uit de 17de eeuw, gelegen ten westen van het aarden erf en een 18de-eeuwse stalvleugel ten noorden, de alleenstaande langsschuur ligt ten zuidoosten van het erf en het bakhuis ten oosten.


ID: 89938 | Bouwkundig element

Watermolen Amelgem- of Elverikmolen

Bosch 160 (Wemmel)
Landelijk gelegen watermolen in zijn huidig voorkomen 19de-eeuws, bestaande uit een oudere kern van drie traveeën aan de beekzijde, in 1835 uitgebreid tot het huidige volume.


ID: 305496 | Bouwkundig element

Vrije kleuter- en lagere meisjesschool

Processieweg 4 (Meise)
Vrije kleuter- en lagere meisjesschool waarvan het hoofdgebouw kadastraal als vergroting werd geregistreerd in 1925 mogelijk met integratie van het 19de-eeuwse gedeelte, opgetrokken ter plaatse van het Hof te Oppem, een historische hoeve die aan de basis lag van de ontwikkeling van Oppem.


ID: 40101 | Bouwkundig element

Heidemolen met molenaarswoning

Molenheide 25 (Londerzeel)
De Heidemolen in Malderen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen, van het type houten standaard- of staakmolen met open voet. Nadat de molen in 1990 van zijn voetstuk was geblazen bij een storm, bouwde de firma Caers uit Retie in 1994-1995 de molen terug op in zijn oorspronkelijke vorm. De vroegere molenaarswoning is een L-vormig witgeschilderd en gecementeerd volume van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken met een hoofdvolume van drie traveeën.


ID: 76828 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Dorpsstraat 29 (Asse)
Georiënteerde pseudo-basiliek met oudere 16de- en 17de-eeuwse kern en neogotische aanpassingen en uitbreidingen.


ID: 40150 | Bouwkundig element

Watermolen De Waet of Meysemolen

Sint-Annastraat 33 (Meise)
Eénlaagse constructie van baksteen op een onderbouw van zandsteen afgedekt met zadeldak, behouden oudere kern doch sterk gewijzigd in 19de-20ste eeuw.


ID: 76555 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs

Dorpstraat 51 (Wichelen)
Architect-priester Jan August Clarysse, onderpastoor van Wingene, tekende in 1855 het ontwerp voor een nieuwe kerk. De oude parochiekerk werd in 1856 afgebroken. Iets meer centraal binnen hetzelfde kerkhof werd in 1856-1858 een driebeukige neogotische kerk gebouwd.