Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 210578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Kerkweg (Ichtegem)
Kleine georiƫnteerde, pseudo-basilikale kerk. Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaberde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn tot een haag.


ID: 210382 | Bouwkundig element

Restanten kerkhof Sint-Michielskerk

Markt (Ichtegem)
Het kerkhof is opgeruimd circa 1960. Enkele graven en grafplaten zijn bewaard in de oksel van het voormalige romaanse koor en het zuidtransept.


ID: 301113 | Landschappelijk geheel

Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge, Sint-Jan (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
Dit gebied omvat Slagveld van Pilkem Ridge met verspreide militaire begraafplaatsen ten noorden van Ieper en ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer. Tot de kern van het gebied behoort het deel van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog dat met de eerste dodelijke gasaanval (22-23 april 1915) in de militaire geschiedenis wordt geassocieerd. In de chronologie van de Eerste Wereldoorlog dateert dit slagveld uit de periode 1915-1917, die de tijd tussen de tweede en derde slag om Ieper omspant. Ruim twee jaar bleef de frontlijn hier liggen. Ten noorden van dit gebied vormde een waterlijn of overstroomde zone de scheiding tussen de geallieerde en Duitse troepen. Het front volgde de oevers van het kanaal Ieper-IJzer. Pas vanaf kilometerpaal 4 aan het Kanaal Ieper-IJzer verliet het de kanaalzone en liep het front verder over land.


ID: 135153 | Landschappelijk geheel

Galgebossen en kasteeldomeinen van Elverdinge en Vlamertinge

Elverdinge, Vlamertinge (Ieper), Poperinge (Poperinge)
Het gebied ligt op het interfluvium tussen het bekken van de Poperingevaart (en Robaartsbeek) en het bekken van de Grote Kemmelbeek. De Galgebossen zijn een restant van een groot en uitgestrekt vroeg-middeleeuws bos tussen Watou en Beselare. Ze bestaan uit loofbomen met gedeeltelijk hakhout en middelhout; het bos zelf wordt doorsneden door een geometrisch patroon van onverharde wegen. In de oostelijke helft liggen voornamelijk akkers. In de valleien begeleidt een lint van weilanden de beken. De Robaartbeek en de Grote Kemmelbeek hebben een zeer natuurlijke meanderende loop die soms diep ingesneden is. Verspreid in het landschap liggen enkele grote gave hoeves bestaande uit losstaande gebouwen, soms een restant van een walgracht. De kasteeldomeinen van Elverdinge en Vlamertinge aansluitend bij hun respectievelijke dorpskernen liggen binnen het gebied.


ID: 201143 | Bouwkundig element

Railway Chateau Cemetery

Adriaansensweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats wordt getypeerd door afsluitingshagen, een toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en drie rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.


ID: 201140 | Bouwkundig element

Vlamertinghe New Military Cemetery

Bellestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en J.R. Truelove. De begraafplaats is in twee niveaus aangelegd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en paviljoen op het hogere deel en de graven op het lagere deel. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen, struiken en bloemperken.


ID: 201146 | Bouwkundig element

Oak Dump Cemetery

Bernikkewallestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, 'Cross of Sacrifice', eerder onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen en opgaande bomen.


ID: 201116 | Bouwkundig element

Bleuet Farm Cemetery

Boezingestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De begraafplaats is omheind door een muur uit witte natuursteen en bevat een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen, onregelmatig verdeeld over twee perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 201123 | Bouwkundig element

New Irish Farm Cemetery

Briekestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een grote, rechthoekige begraafplaats, deels omgeven door een bakstenen muur, deels door een gracht. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen toegangsgebouw, een geplaveid middenpad naar de 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en 36 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 201128 | Bouwkundig element

Wieltje Farm Cemetery

Brugseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door A.J.S. Hutton. Het betreft een kleine ommuurde begraafplaats met smeedijzeren hek en centraal vooraan het 'Cross of Sacrifice'.