Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 48558 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel

Smidsestraat (Dendermonde)
Schuin ingeplante vrijstaande wegkapel, op de hoek van de Smidsestraat en de Oude Molenstraat, gebouwd in 1911. Eenbeukige neogotische kapel met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak met topkruis. Opgetrokken in rode baksteen met knipvoegen.


ID: 48900 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Steenweg van Aalst (Dendermonde)
Wat achterin en lager gelegen landelijke devotiekapel, door hoge haag van de straat afgescheiden. De precieze bouwdatum van kapel is niet bekend maar de kapel wordt circa 1871 kadastraal genoteerd maar is mogelijk ouder. kleine kapel met rechthoekig grondplan en vlakke koorafsluiting.


ID: 48976 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Denderhof

Steenweg van Aalst 114 (Dendermonde)
Het landhuis Kasteel Denderhof is omgeven door een park in landschappelijke stijl met zichtas richting de Dender. Tot het domein behoren ook een dienstgebouw met voormalige stallen, een kapel en de rest van een tuinfolie. Volgens kadastergegevens werd het terrein vermoedelijk omstreeks 1863 bebouwd met drie in U-vorm geplaatste losstaande vleugels die als landbouwuitbating gebruikt werden. Circa 1898 werd het hoofdgebouw vergroot en werd een kleine kapel gebouwd. Tussen 1909 en 1911 liet J. De Bruyn de gebouwen vergroten en werd de villa verbouwd tot een kasteeltje in eclectische stijl.


ID: 48394 | Bouwkundig element

Vredekapel

Stuifstraat (Dendermonde)
Gelegen op driehoekig beboomd perceel palend aan de oude Scheldearm. Kapel in Vlaamse Stijl naar een ontwerp van architect Fritz Bosteels en gebouwd in 1945 door de parochianen als dank voor de gespaarde levens tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 48500 | Bouwkundig element

Wegkapel

Vlassenbroek (Dendermonde)
Landelijk gelegen wegkapel, schuin ingeplant tegenover nummer 16, volgens opschrift gevelsteen gebouwd in 1858 door pastoor P.J. De Saedeleer. Volgens archieffoto voorheen eenvoudiger, gewitte baksteenbouw voorzien van gedrukte spitsboogvormige deuropening onder dito nis in stomp puntgeveltje.


ID: 48845 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Vlietbergstraat (Dendermonde)
Schuin ten opzichte van de weg ingeplante wegkapel gebouwd in 1920. Neogotische kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting, onder zadeldak (kunstleien) met ijzeren kruis op het einde van de daknok.


ID: 48846 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland

Volaardestraat (Dendermonde)
Aan de straat ingeplante kapel volgens opschrift gevelsteen in 1878 gebouwd door J. De Smet. Rechthoekige bakstenen wegkapel met voorportaal, onder pannen zadeldak met ijzeren topkruis.


ID: 84305 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand

Ankelaarstraat (Dentergem)
Witbeschilderde bakstenen kapel boven een bruine plint met vlak afgewerkt koor, zadeldak met Vlaamse pannen en smeedijzeren kruis op de nok. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84313 | Bouwkundig element

Eenvoudige veldkapel

Bamstraat (Dentergem)
Voor het eerst aangeduid op de mutatieschets van het kadaster in 1894. Eenvoudige veldkapel, heden waarschijnlijk dienstdoend als opslagruimte. Baksteenbouw met gecementeerde voorgevel met segmentboogdeur. Zadeldak (eterniet?) bekroond met eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 84510 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Banneux

Burgemeester Verstaenlaan (Dentergem)
Zogenaamd de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Banneux, ook gekend als wijkkapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Armen. Opgericht in 1957 als dank voor de genezing van een kind uit de wijk, de kapel is vergroot in 1971.