Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2457 resultaten


ID: 84433 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Kruisstraat (Dentergem)
De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken. De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien.


ID: 84342 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84563 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.


ID: 84359 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Meulebekestraat (Dentergem)
Waarschijnlijk opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw, uit kadastergegevens valt op te maken dat de kapel tussen 1894 en 1901 is gebouwd. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) ingepast in de tuinmuur. De segmentboogingang wordt geflankeerd door pilasters.


ID: 84586 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Molenstraat (Dentergem)
In 1704 ontstaat tijdens het woeden van de pest van hieruit een jaarlijkse bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Halle waarna volgens de overlevering de pest in Wakken zou zijn bedwongen. De kapel wordt in 1962 als herinnering aan de bedevaart opgericht. Enkele jaren later wordt de kapel ingekapseld door een voorbouw met zitplaatsen. Roodbakstenen kapel onder fronton. Altaar in arduin met opschrift.


ID: 84603 | Bouwkundig element

Catharinakapel

Ommegangstraat (Dentergem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".


ID: 84614 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Oosthoekstraat (Dentergem)
Kapel, gelegen op de hoek met de Kluizebosstraat. De kapel wordt vermoedelijk opgericht in de eerste helft van de 20ste eeuw als gelofte gedaan door Elodie Amelynck. Rechthoekige kapel met driezijdige apsis.


ID: 84435 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Opgericht in 1903 in opdracht van Karel Sabbe. Bevindt zich aan de grens met Dentergem, op de hoek van het straatdeel richting kerk enerzijds en richting Oostrozebeke anderzijds. Neogotische kapel in rode baksteen met zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. Onder de dakrand bevindt zich een tandlijst, de driezijdige apsis is afgewerkt met een boogfries. In beide zijgevels spitsboogvensters met roeden en gezandstraald glas. Op de nok een ijzeren kruis.


ID: 84439 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Maria Troost-in-Nood met gekandelaarde linden

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Bedankingskapel van een loteling omdat hij niet werd geloot. Kapel in baksteen, onder zwartpannen zadeldak. Witbeschilderde voorgevel met zwarte plint en dubbele houten deur, bovenaan met glas. Opschrift in het boogvlak.


ID: 84621 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Papegaaistraat (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel van de Altijddurende Bijstand, gelegen op de hoek met de Boerderijstraat, opgericht in 1920. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis onder leien zadeldak. Straatgevel in rode baksteen, topgevel (beschadigde top) onder arduinen dekplaten en met blinde oculus.