Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 43934 | Bouwkundig element

Hoeve

Broekstraat 46 (Kruisem)
Ver achterin, voormalige omgrachte hoeve, bij de aanleg van de spoorweg in 1857 doorsneden en gracht deels gedempt.


ID: 43821 | Bouwkundig element

Hoeve

Fonteinstraat 6-12 (Kruisem)
Rest van een circa 1875 tot beluik omgevormde voormalige cirkelvormig omgrachte hoeve met in U-vormige ingeplante gebouwen bij de Leedsebeek.


ID: 74382 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 15 (Kruisem)
Achterin gelegen imposante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Fraai ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers aan de straat met oprit tussen meidoornhagen in de as van de deur links; omhaagde boomgaard ervoor.


ID: 74300 | Bouwkundig element

Goed te Wolfshage

Lindeknokstraat 8 (Kruisem)
Zeer oud site, vermoedelijk een site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen, met motte buiten de walgracht en omliggend akkerland en kouter waar, bij prospectie zowel prehistorisch, Gallo-Romeins als laatmiddeleeuws grijs aardewerk aangetroffen werd.


ID: 74309 | Bouwkundig element

Hof te Smoor

Oude Molenweg 2 (Kruisem)
Oorspronkelijk site met walgracht met volledig omgracht pachthof met motte, vijvers en toegangsdreef, reeds vermeld in de eerste helft van de 17de eeuw, zie kaart van 1688 eigendom van de paters Jezuïeten van Gent.


ID: 74351 | Bouwkundig element

Hof ter Meulen

Ter Meulenstraat 1 (Kruisem)
Oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen met boerenhuis en stallen gegroepeerd rondom een vierkant, deels gekasseid en verhard binnenerf met fraai bloemenperk; toegang via een overdekte poortgebouw ten noorden op de gracht. Vermeld in landboek van 1702 als behuisde hofstede en op de Ferrariskaart (1771-78) omgracht.


ID: 43871 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel van Wannegem-Lede

Wannegem-Ledestraat 26, 26B (Kruisem)
De voormalige pachthoeve van de heerlijkheid Ten Heuverhuus is gekend als Het Neerhof'en gaat terug op een 13de-eeuwse landbouwuitbating. De hoeve herbergt belangrijke bouwsporen verwijzend naar een laat 17de-, vroeg 18de-eeuwse kern met latere aanpassingen. Bij de hoeve bevindt zich een watermolen, reeds vermeld in 1425.


ID: 74422 | Bouwkundig element

Hof te Wijkhuyze

Wijkhuizestraat 8 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met in U-vorm ingeplande gebouwen; voorerf met vijver als rest van de vroegere brede walgracht, deels gedempt circa 1860 en begin 20ste eeuw. Boerenhuis van heden acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoeltje, door middel van ankers 1822 gedateerd in linker zijgevel.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89874 | Bouwkundig element

Hoeve

Pieter Vinckestraat 47 (Kuurne)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws gebouwenbestand, maar gesitueerd op oudere site. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers geaccentueerd door lijstje van zwart gebakken tegels; ertussen ijzeren hek.